Viikonlopun verilöylyn jälkeen on etsitty syytä Breivikin hirmuteolle: vaikea isäsuhde, rakkauden puute, äärioikeistolaisuus, steroidien sekoittama pää ja puhdas pähkähulluus.

Henkilötason psykologisointi auttaa varmasti monia käsittelemään tätä käsittämätöntä tekoa. Breivikin henkilökohtaisista ongelmista ei kuitenkaan päästä laajemman yhteiskunnallisen ongelman ytimeen, joka on yhteiskunnallisten ristiriitojen kärjistyminen.

Eurooppaa ja Yhdysvaltoja runtelee historiallisen vakava talouskriisi, jonka vaikutukset ulottuvat myös länsimaihin. Tuloerot ja työttömyys kasvavat, verotulot vähenevät, kodittomuus lisääntyy, koulutuksen, sosiaalihuollon ja palkkojen yleinen taso heikkenee kaikkialla länsimaissa samalla kun sadat miljoonat ovat ajautuneet globaalisti nälänhätään.


Kriisien aiheuttama epävarmuus ja turhautuminen on purettu luomalla uhkakuvia “toisista” ja syyttämällä ongelmista muslimeita, maahanmuuttajia, seksuaalivähemmistöjä, feministejä, sosiaalipummeja, kulttuurimarxilaisia jne. Länsimaita ravistelevien ongelman ydin on ideologioiden lakaiseminen maton alle, joka näkyy oikeistolaisen talouspolitiikan hiljaisena hyväksymisenä ja toisaalta rasismin, nationalismin, patriotismin ja vihapuheen hälyttävänä lisääntymisenä.

Vihapuhe ja verilöylyt eivät poistu sillä, että näihin vastataan ainoastaan kansallisrajojen sisällä aselakeja jyrkentämällä, nettisensuuria lisäämällä tai lannoitteiden maahantuontia rajoittamalla. Pelkän kontrollin lisääminen on bensan heittämistä liekkeihin, sillä se on kuin ripulin hoitamista masennuslääkkeillä. Syyhyn ei päästä käsiksi, vaikka ahdistaa vähemmän.

Historia osoittaa, että kapitalismin kriiseistä kärsivät eniten yhteiskunnan vähäosaisimmat ja viulut maksavat rikkaiden sijaan työntekijät ja veronmaksajat. Kriisin paheneminen muuttaa kapitalismia lyhyellä tähtäimellä entistä autoritaarisemmaksi samalla kun kriisin paisuminen pitkällä tähtäimellä heikentää yhteiskuntarauhan edellytyksiä ylipäätään. Juuri tämän ansiosta Breivikin ja muiden patrioottien on mahdollista esittää islam ja maahanmuutto kaikkein suurinpina ongelmina länsimaisen kulttuurin kannalta, vaikka ongelmat ovat paljon syvemmällä.

Jos vallitsevan länsihegemonian epäpoliittisuuden takia ei kyetä keskustelemaan avoimesti siitä, että vallitseva oikeistolainen talouspolitiikka syöksee Euroopan pahempaan kurimukseen kuin miljoonien imaamien invaasio Breivikin haavemaailmoissa, Eurooppa tulee häviämään. Jos Breivikiä ja hänen hengenheimolaisiaan vastaan ei saada moraalista närkästystä kummempaa ylikansallista liikettä, joka osoittaa heidän ideologiansa harhaksi, he ovat jo voittaneet.

On suunnattava katseet valtioiden rajojen yli ja yhdistettävä talousliberalismia ja äärioikeistoa vastustavat voimat uudenlaiseksi “peruseurooppalaisuudeksi”, joka kykenee ylikansallisesti asettumaan eri maiden markkinaliberaaleja ja nurkkapatriootteja sekä heidän edustamiaan oikeistolaisia ideologioita vastaan.

Tämä on länsimaiden etu.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *