Timo Soini, perustit perussuomalaiset konkurssiin menneen SMP:n raunioille vuonna 1995 – samana vuonna kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin. Siitä lähtien olet toistellut fraasiasi “Missä EU, siellä ongelma”. Olet ollut vähätelty ja parjattu puoluejohtaja EU-kriittisyytesi vuoksi aina nykyisen talousfarssin puhkeamiseen saakka. Nyt näyttää siltä, että olet Björn Wahlroosin ohella ainoa suomalainen, joiden näkemykset kiinnostavat maailman talouslehdistöä.

Wall Street Journalissa ilmestyneessä kirjoituksessa perustelet pätevästi, miksi tukipaketit ja vakausmekanismi tulee haudata. Euroopanlaajuinen finanssikriisi on vain ajan kysymys: nykyiset kriisin tilkitsemistoimet eivät saa aikaiseksi muuta kuin tilanteen pitkittymistä ja pahenemista.


Eurooppaa voi verrata kotitalouteen, joka huomatessaan elävänsä yli varojen päättää erottaa äidin perheestä, jotta perhe voi vähentää menojaan. Äidin lähdön myötä perhe ei kuitenkaan tule paremmin toimeen, koska tulot vähenevät menojakin enemmän. Jean-Claude Trichet, Olli Rehn ja muut pankkiireita hännystelevät päättäjät ympäri Euroopan eivät tunnu ymmärtävän tämän lamaa tuottavan poliitikan luonnetta.

Luulin vielä tähän viikkoon asti, että olet Paavi Benedictus XVI:n ohella yksi Euroopan tarkkanäköisimpiä Euroopan rahajärjestelmän kriitikoita. Meneminen hikisen ja stressaantuneen Kataisen koksuhallitukseen olisi surullinen loppu 16 vuotta kestäneelle johdonmukaiselle europoliittiselle linjallesi.

Kokoomuksen johdolla seuraava hallitus tietää työttömyyden kasvua, verojen ja velkaantumisen samanaikaista lisääntymistä sekä leikkauksia sosiaaliturvaan ja hyvinvointipalveluihin. Avustuskassalle horjuvia valtioita tulee lisää sitä mukaa kun lainat erääntyvät ja eurokriisin kurimus syvenee. Tässä leikissä sinulle Soini on varattu Kataisen rinnalla prinsessan osa.

Oletko huomannut, että sinun olisi mahdollista aloittaa prosessi, joka kaataa Euroopan pysyvän vakausmekanismin? Mekanismin hylkääminen aloittaisi muissa euromaissa poliittisen murroksen, joka voisi johtaa uudenlaiseen yhteiskuntapolitiikkaan – sosiaalisen Euroopan rakentamiseen.

Ensimmäinen askel on muodostaa Suomeen hallitus, joka ei hyväksy mekanismia ja jää sen ulkopuolelle. Tämä hallitus tiedostaisi, että kyse on Euroopan talousjärjestelmän valuviasta: väärin suunnitelluista taloudellisista instituutioista ja korruptoivasta roolituksesta pankkien ja valtioiden välillä. Toisin kuin olet vihjaillut, kriisi ei johdu Välimeren ihmisten taipumuksesta juoda viinitarhoissa ja bailata yökerhoissa.

Kriisiin on jo esitetty positiivisia ratkaisuja. Tarvitaan kokonaisvaltainen Euroopan talous- ja rahaliiton uudistus, joka ei laita kansalaisia kriisin maksajiksi. Funktionaalisella rahoituksella ei tarvitsisi edes keskustella “kestävysvajeesta”, vaan voitaisiin keskittyä työllisyyden ja hyvinvoinnin takaamiseen.

Viime joulukuussa sanoit, ettet vie perussuomalaisia koksujen ja kepuleiden porvarihallitukseen. Nyt katsotaan, onko edessä koksuhallitus ja paskajallitus vai pankkiirien selkänahan rallitus.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *