david-cameron

Brexit on osoittanut, että Euroopan demokraattiset välitysmekanismit ovat rikki. On mahdotonta sanoa, mitä brexitistä seuraa, sillä se kiihdyttää Euroopan poliittista hajaannusta, mutta myös kannustaa jatkamaan integraatiota entistä epädemokraattisemmin. Brexit on aloittanut Euroopan etsikkoajan tuomalla esiin pinnan alla kuplivan pettymyksen Euroopan unionia ja poliittista eliittiä kohtaan. 

Iso-Britannia päätti erota Euroopan unionista, mutta Brexit on vasta alkamassa. Brexit jatkuu syyskuussa, kun toryt valitsevat uuden puheenjohtajan. Huhujen mukaan marraskuussa järjestettäisiin ennenaikaiset brexit-vaalit. Äänestystulos pyritään todennäköisesti nollaamaan, mutta myös oikeuttamaan entistä kovempi integraatio. 

Äänestystulos on kauhistuttanut siksi, että Brexit-kampanja perustui muukalaisvihaan ja rajojen sulkemiseen. Kuitenkin juuri Labourin asettautuminen EU-jäsenyyden puolelle antoi uusliberalismin ja rasismin olla ainoita vaihtoehtoja Euroopan unionille. Labour jätti politisoimasta EU:n nykykehityksen ja kieltäytyi tarjoamasta vaihtoehtoa toryjen ja Ukipin EU-erolle.

Brexit ilmentää, kuinka demokratian välitysmekanismit ovat rikki. Keskiluokka näkee, että epävarmuudesta on tullut pysyvä asiantila ja pelko putoamisesta alaluokkiin kasvaa. Poliitikot ovat kyvyttömiä vastaamaan epävarmuudesta aiheutuvaan tärinään. Vanhat valtapuolueet ovat sisäisessä kaaoksessa, sillä suuret EU-jäsenyyden kaltaiset asiat eivät ole enää niiden hallinnassa. Puolueilla on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä hajaannuksensa lopettamiseksi ja äänestäjien luottamuksen palauttamiseksi. Brexit suuntautuikin paitsi Euroopan unionia, myös poliittista eliittiä vastaan.

Brexit johtanee kahteen vastalakiseen kehitykseen: toisaalta se kiihdyttää Euroopan poliittista hajaantumista ja toisaalta lisää intensiivejä hallita tätä hajoamisprosessia entistä epädemokraattisemmin.

Kun EU on hävinnyt kansanäänestyksen, kansanäänestyksiä vaaditaan muuallakin. Front Nationalin Marine Le Pen on tehnyt Ranskan EU-kansanäänestyksestä vaalilupauksen ja muukalaisvastaisen vapauspuolueen johtaja Geert Wilders on vaatinut kansanäänestystä Hollantiin. Myös Portugalissa ja Slovakiassa on väläytelty kansanäänestystä. Jo ennen brexitiä Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Puolassa, Italiassa, Espanjassa ja Ruotsissa 45 % vastaajista halusi kansanäänestystä maansa EU-jäsenyydestä. Kansanäänestyksistä tulleekin vakiotyökalu puoleiden vaalikoneistoon seuraavien vuosien aikana. 

Eurooppa on brexistentiaalisten kysymysten edessä. Kansanäänestyksen tulos voidaan koittaa kumota, kuten aiemminkin on tehty kansan äänestäessä väärin. Tämä kuitenkin vaikeuttaisi Iso-Britannian mukanaoloa integraatiossa, joka on elinehto Euroopan unionin selviämiselle. Jos Brexit-neuvottelut aloitetaan, vapaa liikkuvuus ja Iso-Britannian pysyminen sisämarkkinoilla hyödyttäisi muuta Eurooppaa. Toisaalta Iso-Britannialle ei saa antaa liian edullista diiliä. Saksan valtiovarainministeriön mukaan Ranska, Itävalta, Suomi ja Hollanti voisivat olla seuraavia lähtijöitä. Lisäksi Ranska ja Italia voisivat hyödyttää tilaisuutta vaatiakseen enemmän joustoa budjettisääntöihin.

Toisaalta Brexit mahdollistaa rahaliiton poliittisen integraation kiihdyttämisen. Puolan yleisradion saaman asiakirjan mukaan Saksalla ja Ranskalla olisi jo suunnitelma “eurooppalaisen supervaltion” kehittämisestä. Ehdotuksen mukaan supervallan jäsenmailla ei olisi omaa armeijaa, rikoslainsäädäntöä, verotusjärjestelmää, valuuttaa, rajavalvontaa tai päätäntävaltaa pakolaisten vastaanottamisesta.

Brexit on Euroopan tärkeimpiä tapahtumia, sillä se tarjoaa Euroopalle uuden etsikkoajan. 

Ensinnäkin se toi esiin pinnan alla kuplivan pettymyksen Euroopan unionia kohtaan. Puheet sosiaalisesta tai ihmiskasvoisesta Euroopasta eivät enää riitä. Nykyinen EU ei suojaa epävarmuudelta eikä estä kansallismielisyyden nousua. EU:n on käytävä läpi eksistentiaalinen muutos, jotta se voi voittaa tulevat kansanäänestykset. Poliittisten toimijoiden on muotoiltava keinot, joilla päästään talouspoliittisiin ja ulkopoliittisiin tavoitteisiin.

Toiseksi eurooppalaisuuden ihanne ei ole enää peruste olla varautumasta exitiin. Nyt kun EU:sta voidaan erota, myös Euroopan unionin kannattajilla pitää olla varasuunnitelma exitin varalle. Paul Mason on ehdottanut koalition perustamista vaihtoehdoksi toryjen ja itsenäisyyspuolue Ukipin brexitille. Labourin, vihreiden, Skotlannin kansallispuolueen ja Walesin Plaid Cymrun koalitio pyrkisi turvaamaan perusoikeudet, vapaan liikkuvuuden ja Iso-Britannian säilymisen sisämarkkinoilla. Olemme käsitelleet Joel Kaitilan kanssa tarkemmin perusteita ja lähtökohtia rahaliitosta eroamiseksi.

Kolmanneksi, Brexit pakottaa miettimään integraation aikahorisonttia. Jotta Eurooppa-visiot ja exit-suunnitelmat eivät muuttuisi keinoiksi ratsastaa kaksilla rattailla ja miellyttää samanaikaisesti sekä eurofiilejä että EU-kriitikoita, tulee asettaa perälaudat Euroopan kehitykselle. Tämä tarkoittaa, että laadullisia tavoitteita arvioidaan ajallista horisonttia vasten. Tällainen puite tulee suoraan Euroopalta itseltään: komissio julkaisee ensi keväänä valkoisen paperin, jossa linjataan juridiset keinot euroalueen oman valtiovarainministeriön perustamiseksi vuonna 2025.

Brexit on aloittanut Euroopan etsikkoajan. Tämä kannattaa hyödyntää, mikäli Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen virheet ja ilmapiiri halutaan välttää. Nykyisen Euroopan unionin varaukseton puolustaminen on johtamassa samanlaiseen tunnepitoiseen populismiin, josta EU-kriitikoita syytetään.

This article has 1 comments

  1. Pauli Räsänen Reply

    Britania ei tule eroamaan,on liianmonta estettä ja muuttujaa,ensiksikin maan hajoaminen, skotit joutuisivat itssenäistymään, noloa konservatiiveille.
    Yhdysvallat ei salli, britit vartioivat saksaa, ettei se yritä pelata omiaan,esimerkiksi venäjän kanssa.
    Jo nyt on nähtävissä vitkuttelun ensimetrit, kohta ovat samoissa pöydissä , kuin mitään ei olisi tapahtunut.

    Valitettavasti europpa ei näytä osaavan muuttua, kuin fyysisen tuhon kautta, jo nyt noita äärimielisiä kansanvillitsiöitä alkaa olle vähän joka suunalla.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *