Britannian pääministeri David Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuoteen 2017 mennessä. Cameronin ilmoitus avaa tilaa laajemmalle keskustelulle Euroopan tulevaisuudesta, mikä nykyisessä kriisin kurimuksessa osoittaa uhkakuvien maalailun sijaan ainoastaan poliittista realismia.

Valitettavasti sekä Timo Soinin slogan “missä EU, siellä ongelma” että puoluejohtajien vähättely EU:n rakenteellisia ongelmia kohtaan ohjaavat keskustelua väärille urille. Kansallismielinen EU-kriittisyys ja kirkasotsainen EU-uskovaisuus ovat molemmat umpikujia. Nyt on arvioitava EU:n sijaan EMU-jäsenyyttä.


Kriisi on osoittanut, että Euroopan talous- ja rahaliitosta (EMU) säätävässä Maastrichtin sopimuksessa on kaksi oleellista puutetta, jotka syventävät kriisiä:

  1. Sopimuksessa on kielletty Euroopan keskuspankkia (EKP) rahoittamasta jäsenmaita. Tämän seurauksena emumaat joutuvat lainaamaan yksityisiltä pankeilta, mikä on johtanut kriisimaiden korkojen nousuun sietämättömälle tasolle. Samaan aikaan ne joutuvat kuitenkin ottamaan lisää lainaa pelastaakseen maissaan toimivia konkurssipankkeja. Tämä kirjaus poistamalla voidaan katkaista valtioiden ja pankkien kohtalonyhteys.
  2. Sopimuksessa EKP on velvoitettu torjumaan ainoastaan inflaatiota, ei työttömyyttä. Tästä johtuen EKP ei ryhdy mihinkään kriisitoimiin, vaikka euroalueen työttömyys on korkeimmillaan 25 vuoteen ja Välimeren emumaissa tahkotaan työttömyyden maailmanennätyksiä. EKP onkin velvoitettava Yhdysvaltain keskuspankin tavoin huolehtimaan inflaationtorjunnan lisäksi työllisyystilanteen parantamisesta.

Toistaiseksi kriisin syvenemisellä on perusteltu EU:n perustuslain vastainen vakausmekanismi, uusi talouskurisopimus ja joukko muita koordinaatiota, yhteistyötä ja avunantoa lisääviä sopimuksia. Käytännössä kyse on emumaiden talouspoliittisen päätäntävallan asteittaisesta luovuttamisesta komissiolle Brysseliin ja EKP:lle Frankfurtiin ilman julkista keskustelua tai demokraattista päätöksentekoa. Samalla häviävät myös uudenlaisen työllistämis- ja sosiaalipolitiikan mahdollisuudet sekä nykyisen politiikan vaihtoehdot.

On kaikkien EMU-maiden etujen mukaista käynnistää neuvottelut yllä esitettyjen muutosten saamiseksi Maastrichtin sopimukseen. Näiden muutosten toteutumiselle asetetaan tietty takaraja, jonka jälkeen maat arvioivat kansanäänestyksillä mukanaoloaan EMU:ssa. Kansanäänestyksessä päätetään käytännössä sisäisen devalvaation ja leikkauspolitiikan jatkosta. Ennen kaikkea kansanäänestyksen puolesta puhuu se, että kriisin syventyessä rahaliitto on muuttumassa täysin toisenlaiseksi projektiksi kuin se, johon aikanaan liityttiin.

Ilman näitä välttämättömiä muutoksia rahaliitossa ja suunnanmuutosta EKP:n rahapolitiikassa eurokriisi tulee viemään myös EU:n mennessään. Jos Eurooppa haluaa heittäytyä jyrkänteeltä itse kaivamaansa hautaan, niin ainakin tämän tulisi tapahtua kansalaisten suostumuksella.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *