ECB Governing Council Meeting group photo December 2014

EKP: neuvosto muodostuu 6 johtokunnan jäsenestä ja 19 euromaan keskuspankin johtajasta

Myöhään eilisiltana Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti, ettei se enää hyväksy kreikkalaispankkien velkojen vakuuksiksi Kreikan valtion velkakirjoja. Jatkossa kreikkalaispankit joutuvat turvautumaan EKP:n sijaan Kreikan keskuspankin hätärahoitukseen (ELA, Emergency Liquidity Assistance). Käytännössä päätös tarkoittaa kreikkalaispankkien lainanhoitokulujen nousua 0,05 prosentista 1,55 prosenttiin ja Kreikan entistä suurempaa riippuvuutta EKP:n neuvoston päätöksistä.

Päätöksen taustalla on Kreikan hallituksen ilmoitus olla neuvottelematta EKP:n, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) muodostaman Troikan kanssa. Valtiovarainministeri Yanis Varoufakisin suunnitelmien mukaan Kreikan hallitus olisi esittänyt muutosohjelmansa helmikuun loppuun mennessä ja Kreikan lainaohjelman ehdot oltaisiin neuvoteltu uusiksi toukokuun loppuun mennessä.

Eilisellä ilmoituksellaan EKP teki selväksi, että Kreikalla on aikaa uudistusten esittämiseen ja niiden hyväksyttämiseen euroryhmässä korkeintaan tämän kuun loppuun asti tai kenties sitäkin vähemmän. Jo aiemmin keskiviikkona Financial Timesin haastattelemat lähteet olivat kertoneet EKP:n suhtautuvan nihkeästi Kreikan anomaan lisäaikaan.

EKP: neuvosto käsittelee seuraavan kerran Kreikan hätärahoitusta 18.2. EKP voi esimerkiksi katsoa, että ELA-rahoituksen jatkumisen ehtona on Kreikan hallituksen ja Troikan välille syntyvä sopimus austerityn jatkumisesta. Troikan ja Kreikan välinen nykyinen lainaohjelma päättyy 28.2. EKP:n neuvosto voi ⅔ enemmistöllä päättää lakkauttaa myös ELA-rahoituksen, mikäli se katsoo, ettei Kreikka täytä hätärahoituksen vaatimuksia. Käytännössä päätös tarkoittaisi Kreikan pankkien kaatumista, sillä ne eivät selviäisi enää päivittäisistä velvoitteistaan.

Vaikka EKP:tä pidetään riippumattomana toimijana, EKP:n päätös osoittaa jälleen, kuinka keskuspankki käyttää suvereniteettiaan hallitusten liikkumavaran kaventamiseen. Vuonna 2011 EKP vaati Espanjalta ja Italialta sitoutumista rakenteellisiin uudistuksiin ennen kuin se aloitti valtioiden velkakirjojen tukiostot (SMP, Smart Securities Programme). Vuonna 2013 EKP uhkasi lopettaa Kyproksen pankkien ELA-rahoituksen, mikäli Kypros ei hyväksy Troikan tukipakettia. Marraskuussa paljastui, että EKP uhkasi myös vuonna 2010 Irlannin hallitusta hätärahoituksen lopettamisella, mikäli se ei suostu tukipakettiin.

Tulevien päivien ja viikkojen psykologisen pelin kannalta onkin oleellista, pysyykö Kreikka päätöksessään olla neuvottelematta Troikan kanssa, minkälaisen muutosohjelman se esittää, miten euroryhmä siihen suhtautuu ja uskaltaako EKP lopettaa Kreikan ELA-rahoituksen ja aiheuttaa Kreikan pankkijärjestelmän kaaoksen ja Kreikan eroamisen eurosta, mikäli Kreikan ja Troikan välille ei synny sopimusta.

Seutu on käymässä levottomaksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *