Euroopan komissio osallistuu Espanjan uusintavaaleihin

Espanjan kuningas Felipe VI on määrännyt uusintavaalit, kun maahan ei saatu hallitusta joulukuun vaalien jälkeen.

Tällä viikolla Euroopan komissio on uhannut sakottaa Espanjaa ensimmäisenä euromaana talouskurisääntöjen rikkomisesta. Komission mukaan sakko voidaan välttää mikäli osoitetaan, että alijäämät eivät kasva entisestään. 

Sakkouhalla Euroopan komissio liittyy konservativiipuolue Partido Popularin vaalikampanjaan. Nootin ensisijaisena tarkoituksena on palauttaa istuva pääministeri Mariano Rajoy valtaan ja toissijaisesti varmistaa, että Espanja jatkaa talouskuria vaalituloksesta huolimatta. Näin Välimeren poliittinen momentti kuivuu kasaan, kun Kreikan ja Portugalin uudet vasemmistohallitukset ovat jo sitoutuneet talouskuriin.

Tapaus osoittaa, miten rahaliiton talouskurisäännöillä ohjataan euromaiden politiikkaa.

Viime kesän hallitusneuvotteluissa komissio uhkasi Suomea liiallisen alijäämän menettelyllä.

Komissio vaati hallitukselta talouskurin jatkamista, sote-uudistuksen kustannustehokasta täytäntöönpanoa, varhaisten eläkeputkien poistamista, osallistavampaa sosiaaliturvaa ja kauppojen aukioloaikojen vapauttamista. Perusporvarikoalitio teki työtä käskettyä.

Lisäksi Sipilän hallitus on mennyt toistuvasti Euroopan selän taakse piiloon perustellessaan leikkauspolitiikkaa ja reformejaan, vaikka väitteet esimerkiksi metsähallituslain ja hallintorekisterin osalta ovat edustaneet muunneltua totuutta.

Euroopan oikeistohallituksilla ei ole mitään ongelmia suostua komission vaatimuksiin. Toisaalta niillä ei ole mitään periaatteellista ongelmaa luovuttaa kansallista itsemääräämisoikeutta komissiolle, mikäli leikkaukset, työmarkkinareformit, yhtiöittämiset ja yksityistämiset eivät etene komission ja oikeiston suunnittelemassa aikataulussa.

Euroopan talouskurisäännöt ja komissio tarjoavat oikeustohallitusten politiikalle verrattoman tulituen ja auktoriteetin huolimatta siitä, ovatko komission vaatimukset ja uhkaukset tehty ”kovat piipussa”.

Hallitusneuvotteluiden jälkeen Sipilän hallitus sai komissiolta puhtaat paperit ainoastaan vuosille 2015 ja 2016 ja uusia nootteja onkin odotettavissa hallituskauden loppupuolella.

Lisäys 12.15: Tunti blogin julkaisemisen jälkeen Euroopan komissio julkaisi maakohtaiset talousennusteet. Komission mukaan Suomen ennuste vuodelle 2017 riippuu keskeisesti kilpailukykysopimuksen onnistumisesta:

competitiveness-pact

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *