eu-joukot

Belgian terroristi-iskujen jälkeen on alleviivattu rajavalvonnan ja tiedustelupalvelun epäonnistumista. Belgian pääministeri Charles Michel ilmoittikin heti iskujen jälkeen rajavalvonnan lisäämisestä ja sotilaallisesta vahvistamisesta.

Poliitikot ja turvallisuuden asiantuntijat ovat alkaneet toistella yötä päivää ja pyhää arkea, että ainoastaan tehostettu rajavalvonta ja verkkovalvonta sekä sotilasmenojen kasvattaminen pelastavat Euroopan. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaati jo Pariisin terroristi-iskujen jälkeen Euroopan unionille omaa armeijaa, jotta Eurooppa voisi paremmin puolustaa eurooppalaisia arvoja.

Eurooppalaiset arvot ovat kuitenkin eksistentiaalisessa kriisissä.

Samaan aikaan kun väkivaltakoneiston määrärahoja kasvatetaan, koulutus, terveydenhuolto, sosiaaliturva, palkat, kehitysapu ja jopa vaikeasti vammaiset ja ihmisoikeudet joutuvat leikkuriin. Talouskurin ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön ajama integraatio vie Eurooppaa kohti sotaisaa yövartijavaltiota.

Helsingin Sanomien mukaan 43 % suomalaisista kannattaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä (26.3.).

Kyselyn mukaan kansanäänestystä vastustaa sitä todennäköisemmin, mitä koulutetumpi on. Tämä ei ole ihme, sillä hyvin toimeentulevat ja hyvissä asemat olevat eivät tietenkään halua keikuttaa status quota.

Politiikan suunnan määrää näiden hyvin toimeentulevien keskiluokkien miellyttäminen.
Valitettavasti nykypolitiikka hyödyttää määrältään pienenevää ylempää keskiluokkaa samalla
kun se luistaa loppua keskiluokkaa köyhyyteen. Nykypolitiikan jatkaminen lietsoo alaluokkien
ja syrjäytettyjen pettymystä poliittista järjestelmää kohtaan. Eurooppa ajaa nämä ryhmät
nälkäpeliin*, missä epätoivo ja näköalattomuus kärjistyvät ihmisvihaksi.

Kyselyn mukaan nuoret 15-25-vuotiaat, joille Euroopalla on tarjottavanaan enää ei-oota, kontrollia ja talouskuria, suhtautuu kansanäänestykseen kaikkein suopeimmin. Toisaalta heille asia tuntuu myös yhdentekevimmältä, sillä epätietoisuutta on paljon.

Koska Euroopan nykykehitys on häiriintyneellä tavalla uhkaavaa, keskustelu talous- ja turvallisuuspolitiikan suunnasta tulisikin aloittaa välittömästi. Uutisia lukiessa herää jatkuvasti kysymys, miksi ihmeessä Euroopan tulisi jatkaa talouskuria ja osallistua aktiivisena osapuolena imperialistisiin sotiin, jotka kiihdyttävät maailman kahtiajakoa.

Viite

* Nälkäpeli viittaa Suzanne Collinssin scifi-trilogiaan, jossa yltäkylläisyydessä rypevä Panemin valtio järjestää kerran vuodessa spektaakkelimaisen nälkäpelin, jossa nuoret taistelevat toisiaan vastaan kuolemaan saakka. Henkiin jääneen nuoren tuotantoalue palkitaan ruoalla ja rikkauksilla.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *