eu-army

Euroopan maiden on määrä luoda seuraavan puolen vuoden aikana suuntaviivat Brexitin jälkeisestä Euroopan unionista. Päätöksiä olisi tarkoitus saada aikaan ensi vuoden maaliskuuhun mennessä, jolloin juhlitaan Rooman sopimuksen 60-vuotispäivää. Kun Iso-Britannia poistuu jarruttamasta, Euroopan unionin sotilaallinen integraatio voi toden teolla alkaa. Militarisoituminen tapahtuu Saksan ja Ranskan ehdoilla, mikä vahvistaa Euroopan unionia nationalistisena projektina.   

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini iski oman visionsa post Brexit Euroopasta kolme päivää Iso-Britannian kansanäänestyksen jälkeen: nopean toiminnan joukot EU-lipun alle, Brysseliin pysyvä pääesikunta ja jäsenmaiden investointeja yhteiseen sotilaskalustoon. Süddeutsche Zeitungin mukaan Saksan ja Ranskan puolustusministerit Ursula von der Leyen ja Jean-Yves Le Drian ovat hahmottelemassa vastaavia aloitteita sotilaallisesta yhteistyöstä.

Jean-Claude Junckerin mukaan komissio jättää vielä loppuvuoden aikana esityksen EU:n puolustusrahaston perustamisesta, jonka avulla vauhditettaisiin “puolustusalan tutkimusta ja innovointia”. Investoinneista vastaavan komissaari Jyrki Kataisen mukaan ”innovatiivisuus” tarkoittaa, että vanhanaikaisten tankkien ja tykistön sijaan sijoitetaan lennokkeihin (“dronet”), sotalaivoihin, satelliitteihin ja kyberturvallisuuteen. Lisäksi Euroopan investointipankille tulisi antaa laajemmat oikeudet investoida sotilaskalustoon. Kataisen mukaan:

“Turvallisuus on aina kuulunut jäsenmaille, mutta nyt tosiasiat ovat muuttuneet. Puolustaakseen yhteistä rahajärjestelmää, vapaata liikkuvuutta ja kaikkia liberaalin demokratian arvoja ja ottaen huomioon uhkien muuttuneen luonteen, Euroopan unionin ja Euroopan tulee olla kykeneväisempi vastaamaan näihin vaikeisiin uhkiin.”

EU-johtajien ensimmäinen kokous ilman Iso-Britanniaa

EU-johtajat tapasivat viikonloppuna Bratislavassa ensimmäistä kertaa ilman Iso-Britanniaa. Kokouksessa sovittiin alustavasti EU:n ulkorajojen valvonnan lisäämisestä ja sitoutumisesta yhteisen puolustuksen kehittämiseen. Konkreettisempia päätöksiä on määrä tehdä joulukuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Bratislavassa olleen pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomi on mukana kehittämässä aseellista yhteistyötä:

”EU:ssa ei ole pystytty vastaamaan ihmisten turvallisuudentunteen puutteeseen, että mitä me voimme tehdä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden parantamiseksi. … Ehkä yhteisestä armeijasta puhuminen on liioiteltua, mutta on monia monia asioita joissa voidaan syventää yhteistyötä.”

Eurooppa-tutkija Timo Miettisen mukaan eurokriisin alettua poliittinen päätöksenteko on siirtynyt harmaalle alueelle valtioiden ja EU:n virallisten instituutioiden väliin. Tämä johtuu Miettisen mukaan siitä, että perussopimusten nojalla EU toimii ja etenee aina kansallisvaltioiden ehdoilla. Post Brexit EU osoittaa tämän.

Toisaalta EU pyrkii vastaamaan Brexitin aiheuttamaan eksistentiaaliseen kriisiin kehittymällä globaaliksi sotilaalliseksi toimijaksi. Sotilaallinen integraatio perustellaan ulkoisilla ja sisäisillä uhkilla, nationalismin perusraaka-aineilla. Rauhannobelisti EU tarvitsee yhteistä sotilaskalustoa ja EU-vastaisuudella ratsastaneet perussuomalaiset ovat mukana siunaamassa tätä.

Toisaalta Iso-Britannian lähtiessä Euroopan unionista Saksan ja Ranskan poliittinen painoarvo integraatiosta kasvaa entisestään. Onkin todennäköistä, että Brexitin seurauksena tullaan jälleen kerran näkemään kompromissi, jossa EU-maiden suvereniteettia siirretään pieniltä jäsenmailta suurille. Saksassa ja Ranskassa kansallismieliset puolueet ovat nousussa, mikä siirtää poliittista keskustaa entisestään oikealle. Saksan ja Ranskan mailta kantautuvat uutiset aluevaaleista eivät viittaa siihen, että Euroopan integraatio Brexitin vahvistaisi solidaarisuutta Euroopan maiden välillä tai että pakolaiskriisi pyrittäisiin ratkaisemaan inhimillisesti.

Brexit ja EU:n militarisoituminen osoittavat, että EU on nationalistinen eikä ylikansallinen projekti.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *