Runoilija ja historioitsija Friedrich von Schiller ja Deutsche Bankin pääkonttori.

Runoilija ja historioitsija Friedrich Schiller ja Deutsche Bankin pääkonttori.

Finanssikriisin jälkeen pankkien sääntelyä on lisätty. Esimerkiksi Euroopan pankkiviranomaisen mukaan pankeilla tulisi olla 3 senttiä pääomaa jokaista hallussaan olevaa euroa kohtaan. Tämän toivotaan hillitsevän keinottelua ja takaavan, että pankit selviävät shokeista.

Pankkiviranomaisen mukaan pankit tarvitsevat 6,4 miljardia euroa, jotta ne täyttäisivät 3 prosentin vaatimuksen. Pankkisektori on niin valtava, että prosenteilla on suuri merkitys. Mikäli vaatimus olisi 4 %, pankit tarvitsisivat 89 miljardia. Goldman Sachsin mukaan Euroopan suurimmat pankit Deutsche Bank (Saksa), Societe Generale (Ranska), UniCredit (Italia) ja Barclays (Iso-Britannia) eivät nykyisellään läpäisisi tätä vaatimusta.

Mikäli Euroopassa olisi 5 prosentin pääomavaatimus Yhdysvaltojen tapaan, pankit tarvitsisivat peräti 289 miljardia. Täten on ymmärrettävää, miksi Euroopassa on tyydytty pienempään pääomavaatimukseen. Vaatimattomampi pääomavaatimus ei kuitenkaan takaa, että pankit selviäisivät shokeista – päinvastoin.

Pankkiviranomaisen viime kuun lopussa julkaisemat stressitestit onkin osoitettu kyseenalaisiksi. Saksalainen tutkimuslaitos ZEW suoritti testejä Yhdysvaltain keskuspankin aineistolla ja sai pankkien pääomavajeeksi peräti 123 miljardia. Tämä on yli 20-kertainen arvio pääomavajeesta verrattuna pankkiviranomaisen laskelmiin ja lähellä Deutsche Bankin arviota, jonka mukaan Euroopan pankit tarvitsevat 150 miljardia.

ZEW suoritti myös tuomiopäivän simulaation, jossa globaalit pörssikurssit laskevat 40 prosenttia seuraavan puolen vuoden aikana. Euroopan sekavaa taloudellispoliittista tilannetta ilmentää kenties parhaiten se, että Deutsche Bankin korkotutkimusyksikön johtaja Dominic Konstam vaati juuri tämän tuomiopäivän koittamista ja globaalien osakemarkkinoiden romahtamista! ZEW:in laskelmien mukaan 40 prosentin romahdus tarkoittaisi 675 miljardin pääomavajetta, josta Deutsche Bankin osuus olisi 60 miljardia.

Finanssikriisin jälkeen hallitukset Euroopassa ovat kieltäytyneet elvytyksestä ja jättäneet sen keskuspankkien huoleksi. Euroopan keskuspankki ostaakin joka ikinen viikko 20 miljardilla valtioiden ja yritysten velkakirjoja. Konstamin mukaan keskuspankit voivat jatkaa vuosia finanssimarkkinoiden pumppaamista, mutta hänen mukaansa on käynyt selväksi, ettei pörssikurssien nousu enää ilmennä talouskasvua, eivätkä keskuspankit voi saada yksin talouskasvua aikaan. Talouskuri lisää kotitalouksien ja yritysten maksuhäiriöitä, minkä lisäksi lisääntynyt sääntely, Euroopan kriisinhallintamekanismi ja nollakorot vaikeuttavat pankkien liiketoimintaa.  

Konstamin lausunto on aatehistoriallisesti mielenkiintoinen: Euroopan merkittävimmän pankin ekonomisti vaatii pörssiromahdusta ja satojen miljardien tappioita edustamalleen pankkisektorille, jotta näiden aiheuttama paniikki pakottaisi poliitikot muuttamaan hallitusten ja keskuspankkien työnjakoa ja aloittamaan finanssipoliittisen elvytyksen. Minkälaisen runon Deutsche Bankin edustalla seisova Friedrich Schiller kirjoittaisi tästä kaikesta? 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *