Historian ironiaa – Trumpin hallinnon demokraattipankkiirit ovat palauttamassa Yhdysvaltain finanssisääntelyn Bill Clintonin aikaan

 

Samaan aikaan kun Valkoisen talon ovea on näytetty keskeisille republikaaneille, Trumpin talouspolitiikasta vastaavat edelleen entiset demokraattilahjoittajat Steve Mnuchin ja Gary Cohn.

Valtiovarainministeri Mnuchin on ilmoittanut, että Donald Trumpin hallinto pyrkii vähentämään finanssimarkkinoiden sääntelyä Trumpin asetuksen 13772 mukaisesti. Finanssimarkkinoiden osalta normitalkoot tarkoittavat, että loputkin Obaman pankkilaista pyritään vesittämään. Laki ei alunperinkään vastannut finanssijärjestelmän vakavimpiin ongelmiin, minkä lisäksi pankkien lobbarit ja republikaanit ovat viivästyttäneet ja vesittäneet pankkilain kaliiperia. Esimerkiksi pankkien keinottelun omiin nimiin estävä Volcker-sääntö astui voimaan 5 vuotta lain hyväksymisen jälkeen ja suuret pankit hakivat välittömästi sen täytäntöönpanoon 5 vuoden siirtymäaikaa. Laki ei ole estänyt esimerkiksi opiskelijalainojen ja luottokorttilainojen bundlaamista uudeksi sijoitustuotteeksi.

Mnuchin arvioi, että suurin osa 2300-sivuisen Dodd-Frankin uudelleenkirjoittamisesta voidaan tehdä Yhdysvaltain keskuspankin ja muiden keskeisten finanssivalvojien kanssa. Koska suurin osa Dodd-Frankista voidaan uudelleenkirjoittaa sääntelijöiden kanssa ilman kongressia, suunnitelmasta suurin osa saattaa jopa onnistua! Lisäksi Trumpin talouspoliittinen neuvonantaja Gary Cohn on vahvin ehdokas keskuspankin seuraavaksi johtajaksi, kun nykyisen johtaja Janet Yellenin pesti päättyy ensi helmikuussa. Yhdysvaltain keskuspankki osallistuu Dodd-Frankin uudelleenmuotoiluun, minkä lisäksi sen vastuulla ovat esimerkiksi suurten Too Big To Fail -pankkien valvonta. Toisaalta finanssimarkkinoiden sääntelyn purun ei luulisi olevan terveydenhuollon kaltainen ensi vuoden lopun välivaalien äänestyskäyttäytymiseen vaikuttava tekijä, joten luulisi, että Dodd-Frankin kumoaminen ei johda kongressin republikaaneja samanlaiseen sekoiluun kuin Obamacaren kanssa.

Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on sellainen, että anti-clintonismi voi elättää republikaanipoliitikkoja ja Trumpin keskeinen vaalistrategia oli kanavoida äärimmäinen lokavyöry Hillary Clintonia ja Clintoneiden politiikkaa vastaan. Hillary hävisi ruostevyöhykkeen ja Trumpista tuli presidentti. Trumpin yksi ensimmäisiä onnistumisia voi hyvinkin olla Yhdysvaltain finanssijärjestelmän palauttaminen demokraattilahjoittajien avulla tilaan, johon Bill Clinton sen modernisoi 1990-luvulla. 

Ironia on olemassa, ainakin historiassa. 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *