IMF eroaa ennemmin troikasta kuin Kreikka eurosta

Alhaisista koroista johtuen Kreikan lainojen lyhentäminen ei ole mahdotonta, mutta aika ajoin erääntyvät suuremmat velat ovat tarkoittaneet yhteenottoa Kreikan ja sen velkojien välillä. Kreikan seuraava 6 miljardin lainaerä erääntyy heinäkuussa, mutta tällä kertaa lainaehdoista vääntääkin IMF. Valuuttarahaston mukaan Kreikka ei saa velkojaan kestävälle tasolle, vaikka se tekisi kaikki troikan vaatimat toimet, mistä johtuen se vaatii Kreikan velkojen leikkauksia.

IMF ei ole liittoutunut Syrizan kanssa vaatiakseen talouskurin lopettamista. Päinvastoin Kreikan vasemmistohallitus on sitoutunut kahta tukipakettia ankarampaan talouskuriin ja IMF vaatii Kreikalta edelleen 3,6 miljardin suuruisia veronkorotuksia ja eläkejärjestelmän uudistuksia. IMF ja Syriza ovat OK sen kanssa, että Kreikan BKT on romahtanut 30 % ja investoinnit 70 % talouskurin seurauksena. Kumpikaan ei vaadi talouskurin lopettamista tai Kreikan eroa eurosta.

IMF:n vaatimus velkojen leikkaamisesta näyttää pyrkimykseltä päästä ulos troikasta ja Kreikan murheenkryynistä. Omien sääntöjen mukaan IMF ei saa antaa lisää rahaa maalle, jonka talous ei ole kestävällä uralla. Koska Saksa on jo ilmoittanut, että ainoa mahdollisuus velkojen leikkaukseen on Kreikan eroaminen eurosta, eivätkä kreikkalaiset halua Grexitiä, vaatimukset velkaleikkauksista mahdollistavat IMF:lle arvokkaan tavan poistua näyttämöltä. Näin sen ei tarvitse myöntää, että osallistuminen Kreikan tukipaketeihin oli alunperinkin virhe.

Ongelmana on, että Saksan ja Hollannin parlamentit ovat ehdollistaneet IMF:n mukanaolon lainarahan antamiseksi Kreikalle. Eurooppa ja Yhdysvallat muodostavat puolet IMF:n äänistä, mutta Trumpin hallintoa ei välttämättä kiinnosta sitoa IMF:n resursseja Kreikkaan. Mikäli Trumpin hallinto haluaa iskeä Saksaa (jota se on jo syyttänyt liian alhaisella eurolla surffaamisesta), se voisi hyvin horjuttaa Eurooppaa, sillä IMF:n eron myötä ainakin Saksassa ja Hollannissa jouduttaisiin käymään tämän vuoden parlamenttivaalien lisäksi poliittinen kädenvääntö Kreikan tuen antamisesta ilman IMF:n auktoriteettia.

Saksan päättäjillä onkin itsetutkiskelun paikka, antaako se Kreikalle velka-armahdukset vai riskeeraako se eurokriisin jälkeen improvisoitujen tukipakettien viimeisenkin uskottavuuden.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *