chamber

Italiassa järjestetään huomenna kansanäänestys (4.12.), joka koskee senaatin vallan vähentämistä, keskushallinnon vahvistamista ja vaalilain uudistamista. Molemmat tulokset voivat siivittää populistisen Viiden tähden liikkeen valtaan.

Mikäli EI voittaa, pääministeri Matteo Renzi todennäköisesti eroaa. Tämän jälkeen muodostetaan virkamieshallitus, joka vakuuttaa markkinoille, että Renzin aloittamia taloudellisia reformeja ei peruta. Sen lisäksi se vie loppuun vaalilain uudistuksen ennen seuraavia vaaleja, jotka järjestetään joko vuoden 2017 lopussa tai 2018 alussa. Virkamieshallituksen menestyksen määrää, leviääkö epävarmuus Italian pankkisektoria tai velanmaksukykyä kohtaan. Molemmissa tapauksissa jouduttaisiin pyytämään tukipakettia. Pankkisektorin apu edellyttäisi ihmisten säästöjen osittaista käyttämistä pankkien tappioiden paikkaamiseen ja valtionapu sitoutumista Kreikan kaltaiseen talouskuriin. Molemmat lisäisivät eurovastaisen Viiden tähden liikkeen (5SM) suosiota, joka on tällä hetkellä gallupeissa aivan Renzin johtaman Demokraattisen puolueen kintereillä.

Mikäli KYLLÄ voittaa, Renzin asema vahvistuu ja Italia siirtyy käytännössä yksikamariseen parlamenttiin. Renzi ei kuitenkaan todennäköisesti aloita uusia reformeja, sillä uuden vaalilain vuoksi seuraavat vaalit voittava puolue saa ylimääräisiä kansanedustajia niin että se voi muodostaa yksin hallituksen. Vaarana on, että mikäli 5SM voittaisi seuraavat vaalit, se voi järjestää uuden kansanäänestyksen Italian eurojäsenyydestä, mikä voi johtaa jopa Italian eroon EU:sta. Koska Italian perustuslaki ei salli suoria kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista irtoamiseksi, 5SM:n olisi tyydyttävä huomisen kansanäänestyksen kaltaiseen neuvoa-antavaan äänestykseen. Tämän järjestämiseen tarvitaan 2/3 enemmistö, jonka toteuttamiseen 5SM tarvitsee liittolaisia parlamentissa. Lisäksi italialaisten enemmistö kannattaa tällä hetkellä maan säilymistä rahaliitossa.

Vaikka Italian euroero näyttää toistaiseksi kaukaiselta, huominen kansanäänestys saattaa molemmissa tapauksissa siivittää populistisen puolueen valtaan Euroopan unionin (Brexitin jälkeen) kolmanneksi suurimmassa taloudessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *