Jo toinen keskuspankkiiri eroaa Trumpin virkaanastujaisten jälkeen, mutta presidentin radiohiljaisuus jatkuu

Yhdysvaltain keskuspankin Richmondin piirin johtaja Jeff Lacker erosi viime viikolla, koska hän oli vuonna 2012 vahvistanut sisäpiiritietoa Medley Globalille. Fed valmisteli tuolloin satojen miljardien arvopaperiostoja ja sijoittajapiireissä tieto on ollut kultakaivos.

Vaikka Lacker johti liittovaltion tutkijoita kaksi kertaa harhaan, syytteitä ei kuitenkaan nostettu. Lacker myöntää vahvistaneensa yksityiskohdan Fedin mahdollisista toimista, muttei olleensa alkuperäinen vuotaja. Medleyn lisäksi Wall Street Journal julkaisi syyskussa 2012 tarkkoja tietoja Fedin suunnitelmista sekä yksityiskohtia johtokunnan kokouksen sisällöistä. Kun kongressi pyysi tutkimukseen liittyviä asiakirjoja 2015, keskuspankin johtaja Janet Yellen kieltäytyi asian keskeneräisyyteen vedoten. Myös Yellen itse on ollut yhteyksissä Medley Globaliin, mutta kieltänyt antaneensa sisäpiiritietoa. Joka tapauksessa kaikkien vuotajien henkilöllisyydet eivät vielä ole tiedossa. 

Vaalien aikaan Donald Trump hyökkäsi Yelleniä vastaan Obaman hallinnon auttamisesta. Trumpilla on nyt mahdollisuus vaihtaa keskuspankin johtaja ja varajohtaja ensi vuonna, minkä lisäksi hän voi nimittää peräti 3 uutta kuvernööriä johtokuntaan. Tämä riittäisi muuttamaan täysin keskuspankin harjoittaman rahapolitiikan. Presidenttivaalien jälkeen Trump ei ole kuitenkaan sanonut mitään rahapolitiikasta, eikä kommentoinut vuotoskandaalia mitenkään. Kun ottaa huomioon Trumpin hallinnon epäonnistumiset Obamacaren kumoamisessa sekä sen että odotetut verohelpotukset ja investoinnit voivat jäädä huomattavasti vaalipuheista, voi hyvinkin olla, että Trump ennemmin pitätyy Obaman aikaisessa rahapoliittisessa linjassa kuin poikkeaa siitä oleellisesti. 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *