Kreikan velkahelpotuksista ei varmuutta, minkä lisäksi Kreikka tarvinnee IV tukipaketin

Euroryhmä sopi eilen, että Kreikka saa seuraavan 8,5 miljardin euron erän, jotta se voi maksaa ensi kuussa erääntyvät lainansa. Lisäksi sovittiin, että velkajärjestelystä päätetään ensi vuoden elokuussa.

IMF ilmoitti olevansa ehdollisesti mukana, mikäli Kreikalle luvataan tarpeeksi suuret velkahelpotukset. IMF vaatii helpotuksia, koska se ei voi omien sääntöjensä mukaan antaa rahaa maalle, joka on velkakestämätön. Eilen kuitenkin sovittiin, että euromaat eivät voi kärsiä velkajärjestelyistä tappioita. Koska Kreikan veloista noin 4/5 on euromaiden, vakausmekanismien tai EKP:n myöntämiä, on erittäin vaikeaa saada nyt luvatuilla järjestelyillä Kreikkaa siinä määrin velkakestäväksi, että se riittäisi IMF:lle.

Onkin täysin mahdollista, että IMF vetäytyy troikasta ja Kreikan tukipaketeista. Saksan parlamentti pitää IMF:n mukanaoloa ehdollisena Kreikan III tukipaketille, mutta eilen sovittiin, että velkajärjestelyitä mietitään vasta III tukipaketin päättymisen jälkeen. Toisin sanoen IMF roikkuu mukana ensi vuoden elokuuhun ja Saksan perustuslaillinen kriisi vältetään. Saksassa pidetään syksyllä uudet vaalit, jonka jälkeen voidaan päättää, ettei IMF:n mukanaoloa enää edellytetä III tukipaketin jälkeen. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan Euroopan vakausmekanismi voitaisiin kehittää Euroopan omaksi IMF:ksi, jolloin IMF:n mukana olo tulisi täysin tarpeettomaksi.

Toisin sanoen eilen päätetty asetelma on win-win euromaille ja IMF:lle. Euromaat eivät halua alaskirjauksia, koska niistä aiheutuvat tappiot tarkoittaisi suurella osalle euromaista lisäsopeutusta. Ilman velkahelpotuksia IMF pääsisi Kreikan murheenkryynistä eroon, missä se on rimpuillut vastentahtoisesti I tukipaketista lähtien. Kompromissin suurin häviäjä on jälleen Kreikka. Tsiprasin hallitus on sopinut viimeisen 2 vuoden aikana 140 uudistuksesta, mutta tämä ei riittänyt merkittävien velkahelpotuksien varmistamiseen. Lisäksi on erittäin epätodennäköistä, että Kreikka pääsisi ensi vuoden kesänä vapaasti markkinoille, kun III tukipaketti päättyy.

Mikäli Tsipraksen hallitus pysyy pystyssä, onkin täysin mahdollista, että ennen vuoden 2019 parlamenttivaaleja sovitaan vielä IV tukipaketista, jossa ei olekaan mukana IMF vaan EMF!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *