negotiations

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Kreikan pääministeri Alexis Tsipras, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi, Ranskan presidentti Francois Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.

Kreikkalaiset äänestivät talouskuria vastaan, minkä seurauksena Kreikasta ollaan tekemässä siirtomaa, jossa on lainsäädännöllisesti taattu nukkehallitus.

Tänään aamulla päättyneessä 17 tuntia kestäneessä huippukokouksessa sovittiin ehdoista, jotka Kreikan hallituksen tulee täyttää, jotta neuvottelut kolmannesta 82-86 miljardin euron suuruisesta tukipaketista voidaan aloittaa. Kreikan tulee sopia keskiviikkoon mennessä:

1. verotuksen muutokset ja ALV:n nostot sekä eläkejärjestelmän uudistukset troikan esitysten mukaisesti, jotka kreikkalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä.
2. taata Kreikan tilastoviranomaisen itsenäisyys suhteessa hallintoon.
3. ottaa käyttöön automaattiset leikkurit talouskurisopimuksen hengen mukaisesti siinä tapauksessa, että troikan määrittämistä ylijäämätavoitteista lipsutaan.

Ensi viikon keskiviikkoon (20.7.) mennessä Kreikan tulee:

4. harmonisoida perimistä, omistamista ja velvoitteita koskevaa lainsäädäntöä.
5. täytäntöönpanna pankkien konkurssimenettelystä säätävä BRRD-direktiivi (Bank Recovery and Resolution Directive), joka sisältää muun muassa tallettajien varojen käyttämisen pankkien tappioiden kattamiseen.

Talouden vahvistamiseksi Kreikan tulee:

6. panna täytäntöön julkiset alijäämät kieltävä menosääntö ensi lokakuuhun mennessä.
7. purkaa hyödykemarkkinoiden sääntelyä OECD:n ehdottamin tavoin selkeällä aikataululla.
8. yksityistää Kreikan sähkönsiirrosta vastaava sähköyhtiö ADMIE.
9. työmarkkinoiden osalta modernisoida työehtosopimusneuvotteluja, työtaisteluja ja joukkoirtisanomisia koskeva lainsäädäntö troikan hyväksymään muotoon troikan asettamalla aikataululla.
10. ryhtyä toimiin laiminlyötyjen velkojen osalta sekä estää poliittiset nimitykset Kreikan pankkijärjestelmän vakaudesta vastaavaan HFSF:ään (Hellenic State Financial Fund).

Kaupan päällisiksi Kreikan tulee:

11. luoda itsenäinen yksityistämisrahasto, jota valvoo troikka. Rahastoon siirretään 50 miljardin euron edestä Kreikan varallisuutta. Varallisuuden myynnistä 25 miljardia käytetään kreikkalaisten pankkien pääomittamiseen, 12,5 miljardia Kreikan velan lyhennykseen ja 12,5 miljardia investointeihin.
12. tehdä ensi maanantaihin mennessä esitys hallintouudistuksessa, joka epäpolitisoi Kreikan julkisen hallinnon ja vähentää sen ylläpitämisen kustannuksia.
13. päästää troikan edustajat pysyvästi Ateenaan, minkä myötä hallituksen tulee hyväksyttää lakiesitykset troikalla ennen kuin se jättää esitykset parlamentille.
14. perua humanitäärisen kriisin selättämiseksi tehty lainsäädäntö.

Nämä ovat siis minimivaatimukset, joiden täyttäminen on ehtona neuvotteluiden aloittamiselle Kreikan III tukipaketista. Mikäli neuvottelut etenevät, Kreikalle voidaan myöntää 7 miljardia tässä kuussa ja 5 miljardia ensi kuussa erääntyvien velkojen maksamiseksi. Kreikan velkoja ei uudelleenjärjestellä, mutta niiden maksuaikaa voidaan mahdollisesti pidentää, mikäli Kreikka täyttää kaikki sille esitetyt vaatimukset.

Nykyisillä ehdoilla Kreikasta ollaan tekemässä troikan siirtomaata vasemmistohallituksen johdolla. Nähtäväksi jää, millä numeroin esitys menee Kreikan parlamentissa läpi. Selvää kuitenkin on, että Syriza on antautunut ja kreikkalaiset nöyryytetty.

Näin räikeä ero Kreikan kansanäänestyksen ja neuvottelutuloksen välillä herättää kysymyksen poliittisista tavoitteista ja reaaliteeteista yhteisvaluutassa. Jos sama enemmistö joka vastustaa troikan talouskuria kannattaa Kreikan säilymistä euroalueella, ymmärretäänkö ne taloudelliset reunaehdot, joille Euroopan talous- ja rahaliitto rakentuu?

Kreikan kohtelu ei ole poikkeus vaan äärimmäinen osoitus Euroopan taloudellisista ihanteista. Koska Kreikan neuvotteluiden lisäksi ollaan aloittamassa myös euroalueen viimeistely sääntöperusteiseen talouspolitiikkaan sitoutuneiden valtioiden liitosta liittovaltioksi budjetteineen, veroineen ja valtiovarainministerineen kaikkineen viimeistään nyt olisi syytä alkaa käydä laajempaa ja mahdollisimman rehellistä keskustelua Euroopan tulevaisuudesta. Keskustelussa tulisi huomioida myös jäsenmaiden rahaliitosta eroaminen ja sen purkaminen.

Kuten Mario Draghi sanoi jo 2012, sosiaalinen Eurooppa on kuollut, talouskurin on jatkuttava.

This article has 3 comments

 1. Viljo Heinonen Reply

  Tarpeetonta tuo Kreikan surkuttelu. Itse ovat tilanteensa, vaikkain eurooppalaisten pankine avulla, aiheuttaneet. Valtionkin tulojen ja menojen pitää olla tasapainossa kohtuullisella aikavälillä. Tsapainon saavuttamiseen on vain kaksi keinoa, joka valtion tuloja on lisättävä tai menoja vähennettävä niin, että talous on kestävällä pohjalla.
  Siinä onkin sitten suuri näkemysero vasemiston ja oikeiston välillä. Vasemmisto nostaisi pienituloisempien tuloja ja kiristäisi verotusta. Oikeisto on pelkästään supistamislinjalla ja pyrkii ajamaan alas valtion eli yhteiskunnan vastuuta. Kyllä sitenkin tasapaino saavutetaan, mutta se on kovemman työn takana ja aiheuttaa nopeasti toteutetuna vain lisää ongelmia mm. kulututuskysyntä vähenee ja työttömyys lisääntyy, mutta, kun talous viimen tervehtyy, on se aikaisempaa vahvemmalla pohjalla.
  Vasemmintolaisin keinoin valtion talouden pohjakosketus vältetään, mutta seurauksena on aikaisempaa korkeampi veroaste. Siinä sitä onkin tasapainoilemista, että yhreiskunnan rooli on oikeassa suhteessa todelliseen tarpeeseen, eikä virkakunta paisu yli tarpeen.

 2. Jouko Repo Reply

  Kreikkalainen venkulajengi on historiaansa toistaen ihan itse sopppansa keittänyt ja saksalaiset + ranskalaiset pankit ovat maksumiehiä omille tyhmille sijoituksilleen EU sta löytäneet, joten olis varmaan fiksuinta irtautua koko rosvojoukosta mahdollisimman nopeasti, niin säästyis edes siemenperunat.

  En vaan jaksa uskoa, että näin erilaisten valtioiden kesken rakentuva liittovaltio olisi toimiva kokonaisuus.
  Tulee ihan väkisinkin mieleen, onko tarkoitus alueellisesti laittaa pienet ja köyhät valtiot tiukkaan ruotuun ja hyödyntää edullisesti työvoimaa.

  Johdon siirtäminen kauemmaksi ja hallintokoneiston lisääminen ei tuo lisää tuottavuutta, tai paranna kannattavuutta. Ainoastan federaation hallintokoneisto, siis yläpää saa lisää rahaa olemattomilla viroillaan. Kuten on jo nyt huomattu tapahtuvan EU : ssa. muille jää luu käteen.

 3. Pingback: Kreikan katastrofi alleviivaa puoluepolitiikan ongelmallisuutta « Toimittaja testaa

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *