Macron haluaa uudistaa Euroopan, mutta millaiseksi?

Emmanuel Macron on varoittanut, että ilman uudistuksia Ranska tulee eroamaan Euroopan unionista. Hänen mukaansa EU:n on uudistuttava tai Kansallinen rintama nousee ennen pitkää valtaan. Tässä hän jakaa Kreikan ex-valtiovarainministeri Yanis Varoufakisin analyysin, jonka mukaan EU:n on uudistuttava tai se tuhoutuu.

Minkälainen olisi presidentti Macronin Ranska ja Eurooppa?

Macron kiinnittää huomion räikeisiin ongelmiin, kuten ympäristöön, sosiaaliseen dumppaukseen ja verokilpailuun, mutta hänen ohjelmansa keskeinen osa budjettikuri. Vaaliohjelmaan kuuluu 60 miljardin säästöt, yritysveron lasku (33% -> 25%) ja 120 000 julkisen sektorin työntekijän irtisanomiset. Hän on kiinnittänyt huomiota euroalueen tasapainoon ja vaatinut puuttumista alijäämien lisäksi Saksan liiallisiin ylijäämiin

Ohjelman toinen kulmakivi ovat rakenteelliset uudistukset, jotka nykyisessä uusiokielessä tarkoittavat kilpailukyvyn lisäämistä työntekijöiden palkkoja tai työehtoja heikentämällä. Vastuuta rakenteellisten uudistusten toteuttamisesta saisivat nykyistä enemmän myös työmarkkinajärjestöt ja kunnalliset toimijat. Macronin tuki työmarkkinoiden “joustavoittamiselle” tarjontareformeilla on keskeinen syy, miksi esimerkiksi Juhana Vartiainen ja Elina Lepomäki kannattavat häntä. Macron ei ole perunut vaatimustaan irtisanomiskorvausten leikkaamisesta, vaikka tämä olisi tuonut hänelle vasemmistolaisia äänestäjiä.

Ranskan talousministerinä Macron teki tärkeän keskustelunavauksen rahaliiton uudesta lähentymisestä vuoden 2015 keväällä. Hän vaati Saksan talousministeri Sigmar Gabrielin kanssa euroalueelle omaa budjettia, jonka avulla suoritettaisiin velkasaneerauksia ja investointeja. Tarkoituksena olisi välttää nykytilanne, jossa kriisimaat lainaavat muilta euromailta ja sitoutuvat ankaraan talouskuriin. Sen sijaan, että maista tehtäisiin tarpeettoman suurella talouskurilla velkakestämättömiä, kriisimaat voisivat keskittyä kilpailukykynsä kasvattamiseen.

Varoufakisin uuden kirjan mukaan Macron kannatti keväällä 2015 juuri tällaista ratkaisua, jossa Kreikan velka-armahdusten ehtona olisi ollut rakenneuudistukset. Macron siirrettiin Kreikan neuvotteluissa kuitenkin sivuun (kuten Varoufakiskin).

Vaikka Macron on hakenut mandaattia varoufakislaisella retoriikalla Euroopan uudistamiseksi, hänen politiikkansa pyrkii tarjontareformien ja sääntöperustaisen talouskurin jatkamiseen. Jos Angela Merkel jatkaa Saksan liittokanslerina syksyllä, Macronin on vaikea saada Saksaa luopumaan ylijäämistä tai suostumaan euroalueen budjettiin ja velkasovitteluihin. 

Ranskan politiikka muuttuu joka tapauksessa. Presidentti tulee vanhojen puolueiden ulkopuolelta. Macronin takana perustama En Marche! -liike menestyy gallupeissa, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole saamassa selvää enemmistöä. Ranska näyttää jatkavan Euroopan politiikan suurta linjaa, jossa suurten puolueiden valta murenee. Macronin manifesti on sosialistien ja republikaanien välimuoto, sosiaaliliberaali kolmas tie, jossa muutos koskee ennen kaikkea politiikan tekemisen tapoja ja siihen liittyviä affekteja.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *