Macronin politiikka ratkaistaan Ranskan ja Saksan parlamenttivaaleissa

Ranskan politiikka on murroksessa ja sen suunta ratkaistaan Ranskan parlamenttivaaleissa ensi kuussa ja Saksan vaaleissa syksyllä.

Emmanuel Macronin perustama En Marche! on menestynyt gallupeissa, mutta on edelleen avoin kysymys, kuinka hyvin se pärjää Ranskan kaksivaiheisissa parlamenttivaaleissa. En Marchen parlamenttivaalien ehdokkaat ovat tuntemattomia politiikassa ja puolet heistä on valittu 14 000 sähköpostilla lähetetetyn CV:n joukosta. Yksikään puolue ei ole saamassa selvää enemmistöä parlamentissa. Mitä heikommin En Marchella menee, sitä enemmän hallituskumppani voi kammeta Macronin politiikkaa. Macron on jo valinnut uuden pääministerin, mutta ei ole kertonut valintaansa kellekään.

Euroalueelle Macron on vaatinut omaa budjettia, jolla suoritettaisiin velkasaneerauksia. Tarkoituksena olisi muuttaa nykyistä kriisinhoitoa, jossa kriisimaat lainaavat muilta euromailta ja sitoutuvat ankaraan talouskuriin. Velkasaneerausten ehtona olisi talouskurin sijaan sitoutuminen rakenteellisiin uudistuksiin ja kilpailukyvyn kasvattamiseen. Lisäksi hän on vaatinut puuttumista alijäämien lisäksi Saksan liiallisiin ylijäämiin. Tässä vaiheessa Angela Merkelin kristillisdemokraatit kurovat kaulaa Martin Schulzin sosiaalidemokraatteihin. Mikäli Merkel jatkaa liittokanslerina syksyllä, Macronin on vaikea saada Saksaa luopumaan ylijäämistä tai suostumaan euroalueen yhteiseen budjettiin ja velkasovitteluihin.

Macronin talouspolitiikka perustuu edellisten presidenttien lailla budjettikuriin ja kilpailukyvyn kasvattamiseen, joten Macron muuttaakin ennen kaikkea politiikan tekemisen tapoja ja affekteja. Ranskan presidentinvaaleja on tulkittu järjen voittona populismista ja äärioikeistosta. Voiton huumaisen vastapopulismin välttääkseen tulisi pureutua syvällisemmin siihen, mistä rasistisen nationalismin ja eurovastaisuuden nousu ovat johtuneet. Ilman selkeitä laadullisia muutoksia euro- ja talouspolitiikassa Marine Le Penin ja Front nationalin nostaneet tärinät ja tendenssit eivät katoa mihinkään.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *