Geldscheindruck bei G & D

Finanssikapitalismi on saavuttanut pisteen, jossa talouskasvu luhistaa rahoitusjärjestelmän.

Maailman merkittävimpien keskuspankkien korot ovat olleet nollassa kriisistä lähtien. Yhdysvaltain keskuspankki pumppaa seuraavan 4 vuoden aikana finanssimarkkinoille 1 000 miljardia dollaria. EKP ilmoittaa maaliskuussa, kuinka paljon se laajentaa nykyistä 1 300 miljardin euron tukiohjelmaa. 

Pörssit ovat 2-3 kertaistuneet kriisin jälkeen.

Mihin talouskuria sitten tarvitaan, kun keskuspankit elvyttävät?

Pitämään talous kiikunkaakun taantumassa. Jos hallitukset elvyttäisivät, talous kasvaisi ja keskuspankit joutuisivat lopettamaan elvytystoimet. Yritykset joutuisivat keskittymään liiketoimintaan ja pankit tylsään lainanantoon kotitalouksille ja yrityksille.

Pankit eivät voisi lainata keskuspankista alle prosentilla ja lainata kehittyviin talouksiin 5-10 prosentilla. Aktivistisijoittajat eivät voisi ostaa halvalla velkarahalla yrityksiä ja lyödä niitä lihoiksi. Yritykset eivät voisi enää pumpata pörssikurssejaan ostamalla omia osakkeita. Helpoista jättiosingoista pitäisi luopua.

Tämän takia pörssit vihaavat hyviä talousuutisia. 

Koska valtioiden tarkoituksena on miellyttää rahoitusmarkkinoita ja tehdä taantumasta mahdollisimman pitkä, leikkaukset ja palkanalennukset “viennin edistämiseksi” ovat mitä loogisinta politiikkaa, koska maailmantalouden vienti ei vedä. Hallitusten investointilakko varmistaa, että kasvua ei tule vahingossakaan.

Pimeä tie, mukavaa matkaa.

This article has 1 comments

  1. Saxo L Reply

    Samaa mieltä on pakko olla, koska on järkipuhetta. Kiitos näistä hyvistä artikkeleista – pitäisi saada ne valtamediaan! Vielä kun joku rakentelisi rautalankamallin, joka saisi poliitikot ja talouselämän vääräoppiset vaikuttajat ymmärtämään, miksi uusliberalistiset mallit toimivat vain teorian tasolla, eivät reaalimaailmassa – tjaah, ehkä he ymmärtävätkin, vaan eivät välitä seurauksista, koska kipu jää pienituloisen veronmaksajan vyönkiristykseksi – toistaiseksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *