SSSEuroopan komissio julkaisi tänään toimenpide-ehdotuksensa Euroopan talouksien vahvistamiseksi. Komissio vaatii Suomelta tämän ja ensi vuoden aikana uudistuksia, jotka:

  1. painavat alijäämän alle 3 prosentin.
  2. toteuttavat eläkeuudistuksen ja poistavat liian varhaiset eläkeputket sekä varmistavat kunta- ja sote-uudistusten kustannustehokkaan täytäntöönpanon.
  3. edistävät nuorten, vanhojen ja pitkäaikaistyöttömien “työllistettävyyttä”.
  4. avaavat vähittäiskauppaa kilpailulle.

Tänään julkaistiin myös hallitusneuvotteluiden linjaukset EU-politiikasta.

Tuleva hallitus kunnioittaa talouskuria ja komission budjettivaltaa sekä tavoittelee sisämarkkinoiden syventämistä ja EU-USA-vapaakauppasopimuksen (TTIP) solmimista.

Lisäksi hallitus linjaa, että yhteisiä sääntöjä on kunnioitettava. Lähtökohtaisesti jokaisen maan tulee vastata omista veloistaan ja tehdä tarvittavia julkistalouden uudistuksia. Hallitus hyväksyy tulevat tukipaketit, mutta vastustaa yhteisvastuun tai Suomen vastuiden kasvattamista.

Esitys noudattelee täysin Valtiovarainministeriön Vakaampi talous- ja rahaliitto -raporttia. Vaikka linjausta on ehditty tulkita europolitiikan kiristymisenä, VM kritisoi komissiota lähinnä epäselkeistä laskentatavoista, epäuskottavasta sanktioinnista ja ettei sillä ole tehokkaita työkaluja julkisen velkaantumisen hillitsemiseksi.

Suomen Eurooppa-politiikan suuri linja on jatkossakin taloudellisen liikkumavaran vapaaehtoinen poisluovuttaminen, kunhan VM saa valmistella komission vaatimat leikkaukset ja rakenteelliset uudistukset. Eurooppa-politiikka kiristyy ainoastaan sikäli kuin muilta euromailta vaaditaan tiukempaa talouskuria. Hallitus vaatii myös päättäväisiä toimia ”Välimeren laittomien muuttovirtojen hallitsemiseksi”. Linja kovenee heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan.

SSS-hallituksella on aikaa heinäkuuhun asti esittää tämän ja ensi vuoden sopeutusohjelma tai Suomi joutuu komission liiallisen alijäämän menettelyyn ja menettää entisestään talouspoliittista liikkumavaraa.

Hallituksella tuskin tulee olemaan ongelmia hyvinvoinnista leikkaamisen, osallistavan sosiaaliturvan käyttöönoton, eläkeputkien katkaisemisen ja sisämarkkinoiden avaamisen suhteen. Toisaalta hallituksella ei ole mitään ongelmaa luovuttaa budjettivaltaa entisestään Euroopan komissiolle, mikäli se ei saa vaadittuja uudistuksia aikaan.

SSS:n ainoa ongelma on keksiä Soinille rasistisia kainalopieruja, mikäli Kreikan hallitus tulee pyytämään kolmatta tukipakettia.

Missä EU, siellä ratkaisu.

This article has 2 comments

  1. Pingback: Tämä jäi jakamatta vuonna 2015 | Politiikan pikajuna

  2. Pingback: Euroopan komissio osallistuu Espanjan uusintavaaleihin | www.anttironkainen.fi

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *