Vaalikeskustelu Euroopan talouskriisistä ja Suomen kansantaloudesta polkee paikallaan. Useimmiten keskustelu typistyy väittelyksi siitä, tulisiko Suomen olla pelastamassa lisää euromaita vai ei.

Perussuomalaisten tinkimätön EI-linja tukipaketeille ei ole uskottava. Euroopassa on jo päätetty, että Suomen osuus vakausmekanismin rahoittamisesta kasvaa ja sitä aletaan maksaa seuraavalla hallituskaudella.

Tukipakettien puolustajat taas tyytyvät vakuuttelemaan omaa vastuullisuuttaan. Tukipaketeilla, leikkauslistoilla ja verouudistuksilla ei kuitenkaan estetä kriisin leviämistä myös Suomeen.

Keskustelun kapeakatseisuuteen on syynä yksinkertaisesti se, että eurokriisiä ja valtiovarainministeriön “kestävyysvajeeksi” nimittämää julkistalouden kriisiä käsitellään vaalipaneeleissa toisistaan erillisinä kysymyksinä.

Eurooppaa runtelee erittäin vakava pankkikriisi, jota ollaan ratkaisemassa julkistalouden kustannuksella. Ongelmamaat laitetaan ankarille hevoskuureilla, joiden sivuvaikutuksena työttömyys kasvaa ja investoinnit vähenevät. Tämä heikentää entisestään talouskasvun ja velkojen takaisinmaksun mahdollisuuksia.

Vaikutus tulee bumerangina takaisin Suomeen, kun tukivaateet lisääntyvät ja Suomi joutuu tinkimään lisää valtiontalouden tuhlailusta.

Erillisten pankkikriisien ja kestävyysvajeiden sijaan koko Eurooppaa runtelee yhtäaikaisesti kolme kriisiä: julkistalouksien velkakriisi, pankkien likviditeettikriisi sekä investointikriisi. Ilman näiden niputtamista yhteen vaalikeskustelut ovat olleet melkein yhtä tylsää katseltavaa kuin täysistunnot.

Näyttääkin siltä, että oli vaalien tulos mikä tahansa, seuraavalla hallituskaudella Suomi ajautuu entistä syvemmälle eurokriisin kurimukseen. Siten kasvaa myös velkaantuneisuus ja työttömyys, jolloin hyvinvointia tuottavista palveluista joudutaan tinkimään.

Tästä on suoraselkäisyys ja vastuullisuus kaukana.

Helsingin Sanomissa 6.4.2011 julkaistu mielipidekirjoitus.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *