draghi

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti tammikuussa ostavansa euromaiden velkakirjoja noin 1 100 miljardilla eurolla. Torstaina EKP ilmoitti laajentavansa tukiostoja 360 miljardilla. Lisäksi EKP päätti uudelleensijoittaa erääntyvät arvopaperit, mikä lisää elvytystä vielä 320 miljardilla vuoteen 2019 mennessä. Päätöksiä perusteltiin sillä, että euroalueen inflaatio on edelleen kaukana EKP:n 2 prosentin tavoitteesta.

Koska laajennusta oltiin lupailtu lokakuusta lähtien ja odotuksia vahvistettu marraskuussa, markkinat pettyivät. Saksan suurimpia yrityksistä mittaava DAX-indeksi laski torstaina yli 500 pistettä ja euro vahvistui suhteessa dollariin. Myös Yhdysvalloissa pörssit laskivat.

dax

EKP:n johtaja Mario Draghi kiirehti sammuttamaan tulipaloa. Perjantaina New Yorkin talousklubilla pitämässään puheessaan hän vakuutteli, että EKP voi koska tahansa “kalibroida” osto-ohjelmaa, eikä tukiostojen suuruudelle ole mitään ylärajaa. Markkinat kiittivät ja Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä mittaava S&P500-indeksi nousi hieman korkeammalle kuin se oli ollut ennen EKP:n tiedotustilaisuutta:

sp-500

Draghin puhuessa Euroopan pörssit olivat sulkeutuneet, mutta Euroopan ensi viikko alkaa nousussa. Entinen Goldman Sachsin johtaja myönsi avoimesti, että perjantain puheen tarkoitus oli korjata torstain negatiivisia markkinareaktioita

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Ensiksi, vajaat 700 miljardia euroa oli finanssimarkkinoille pettymys. Osakkeet painuivat ja euro vahvistui, vaikka EKP tavoitteli päinvastaista. Kurssin käänsi vasta Draghin vihjaus rajattoman suurista ostoista. Tukiostot ovat nyt noin 1 500 miljardia euroa, mikä on tarpeeksi? 

Toiseksi, tukiostojen tarkoituksena on ollut painaa pitkän aikavälin korkoja alas, helpottaa yksityistä velkaantumista ja kiihdyttää siten inflaatiota. Tukiostojen näkyvin seuraus on kuitenkin ollut osakkeiden arvonnousu, joten halvempi velkaraha on käytetty investointien ja kulutuksen sijaan osakekeinotteluun. Lisäksi euro on halventunut suhteessa muihin valuutoihin pääomien etsiessä tuottoisia sijoituskohteita Euroopan ulkopuolelta. Joko EKP:n elvytysstrategia perustuu tietoiseen osakekuplan puhaltamiseen ja valuuttasodan lietsomiseen tai sitten EKP ei ymmärrä oman elvytysohjelmansa toimintatapaa ja seurauksia.

Kolmanneksi, keskuspankkien vihjailut tulevista päätöksistä ovat vähintään yhtä merkittäviä rahapoliittisia instrumentteja kuin varsinaiset päätökset. Keskuspankin uskottavuuden määrää lopulta, kykeneekö se lunastamaan lietsomansa odotukset. Uskottavuuden kannalta oleellinen kysymys on, onko EKP finanssimarkkinoiden vanki?

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *