Pika-analyysi Saksan vaaleista
  1. Saksan vaalit jatkavat Euroopan maiden vaalitrendiä, joissa valtapuolueiden (ja erityisesti demareiden) kannatus laskussa. Kristillisdemokraateille ja sosiaalidemokraateille heikoin tulos 70 vuoteen. Euroopan politiikan ”hollantisaatio”, jossa parlamenttiin nousee lisää puolueita, hallituksiin tarvitaan enemmän puolueita ja hallitusneuvotteluita luonnehtii jaettujen visioiden sijaan pakko ja pienin yhdistävä tekijä.
  2. Äärioikeiston nousu pelottaa valtapuolueita, mikä muuttaa ne poliittisesti entistäkin varovaisemmiksi. Vaalit käytiin sammutetuin lyhdyin, koska ei haluttu antaa aseita AfD:lle. Vaalien jälkeen vedetään jarrua entistäkin lujempaa, koska pelätään oman valta-aseman puolesta. Vaikka Euroopan vaaleja on tulkittu äärioikeiston jytkyjen torjuntavoittoina, tosiasiallisesti äärioikeistolaiset protestipuolueet voittavat hilaamalla poliittista keskustaa oikealle ja saamalla valtapuolueet luopumaan reformeista ja visioista. Protestipuolueiden kannatuksen katkaisisi ”valtaanjoutuminen”.
  3. Liberaalin FDP:n nousu takaisin Saksan politiikkaan on jäänyt AfD:n varjoon. FDP vaatinut itselleen valtiovarainministerin salkun sekä kannattaa EVM:n lakkauttamista ja Kreikan eroa euroalueesta. Vaikka FDP ei saisi näistä mitään, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin euroreformeille voidaan sanoa Au revoir! Juha Sipilä ja VM:n virkamiehet ovat tyytyväisiä, sillä oletettavaa, että Merkelin IV hallitus lähentyy Suomen linjaa, joka ottanut nuivan asenteen Macronin kunnianhimoisiin reformeihin.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *