SoiniStubbSipila

Eurosta vastaava komissaari Valdis Dombrovskisin twiittasi toissapäivänä, että Kreikan tapahtumat osoittavat, että Euroopan talous- ja rahaliitto on viimeisteltävä mahdollisimman nopeasti.

Dombrovskis viittaa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin viime viikon maanantaina julkaisemaan raporttiin Completing Europe’s Economic and Monetary Union.

Raportin mukaan euroalueelle tulisi yhteinen valtiovarainministeriö, budjetti ja verot seuraavan 10 vuoden aikana.* Esitetyillä uudistuksilla Eurooppa-projekti muuttuisi viimeinkin valtioiden liitosta liittovaltioksi.

Dombrovskiksen mukaan Euroopan komissio on yhteydessä jäsenmaihin tulevien viikkojen ja kuukausien aikana Euroopan talous- ja rahaliiton syventämisestä.

Tilanne on Suomen hallitukselle kiusallinen.

Federalisti Alexander Stubb on valtiovarainministeri, mutta hallitusohjelmassa on otettu yksiselitteisen kielteinen kanta yhteiselle verotukselle, yhteisvastuulle ja liittovaltiokehitykselle.**

Toisaalta Timo Soini on ulkoministeri ja hallitus kannattaa puolustuspoliittisen integraation lisäämistä. Soinin ja perussuomalaisten nousu on perustunut kuitenkin keskeisesti kansallismieliseen Euroopan taloudellisen yhdentymisen vastustamiseen.

On mielenkiintoista nähdä, miten hallitus ja virkamiehet päättävät Suomen Eurooppa-politiikan suuresta linjasta tulevina viikkoina ja kuukausina. Suomen pitkä linja on ollut olla Euroopan ytimessä ja virkamiesten painajainen olisi joutua marginaaliin yksittäisen hallituksen tai varsinkaan yksittäisten poliitikkojen takia.

Tätä vasten valtiovarainministeriön suhtautuminen ehdotukseen on kaikista kiinnostavin kysymysmerkki. Valtiovarainministeriö on määrittänyt hallituksen kielteisen EU-linjan ja VM:n johtaja Martti Hetemäki on avoimesti kritisoinut Euroopan komission laskentamalleja harhaisiksi.

On kuitenkin hyvin mahdollista, että hallitus joutuu muuttamaan nuivaa EU-kantaansa ja Soini syömään vielä monta hatullista Euroopan poliittisen kriisin tarjoilemaa kuravelliä.

Euroopan poliittinen kriisi osoittaa, että suhtautuminen Eurooppa-projektiin tulisi joka tapauksessa päivittää mahdollisimman laajan julkisen keskustelun perusteella. Oleellista onkin, onko media ylipäätään halukas käymään liittovaltiosta laajempaa keskustelua ja onnistuvatko kehitykseen kriittisesti suhtautuvat politisoimaan Euroopan integraation.

Kreikan kriisissä on kyse paljon laajemmasta kuin Kreikan lainoista. Kreikka on yksi syy lisää tehdä poliittisesta rakoilevasta rahaliitosta liittovaltio. David Cameron on ilmoittanut pitävänsä Iso-Britanniassa kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä ja Marine Le Pen on uhonnut vievänsä myös Ranskan ulos unionista. Vaikka unioni rakoilee myös suurissa maissa, ilman Syrizaa, Tsiprasta ja Varoufakista liittovaltiokehityksen suurta pyörää tuskin oltaisiin voitu laittaa pyörimään näin nopeasti – kävi sunnuntain kansanäänestyksessä miten hyvänsä.

Viitteet

* Raportin ovat allekirjoittaneet myös EKP:n johtaja Mario Draghi, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, euroryhmän johtaja Jeroen Dijsselbloem ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz. Kesäkuun alussa Saksan ja Ranskan talousministerit Simon Gabriel ja Emmanuel Macron julkaisivat vastaavansuuntaisen mielipidekirjoituksen.

** Juha Sipilän hallitusohjelmassa linjataan Euroopan unionista seuraavasti:

  • Unionille ei tule antaa suoraa verotusoikeutta.
  • Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan.
  • EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen.
  • Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta hallitus ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *