hollande

Ranskan presidentti Francois Hollande vaati maanantaina EU-jäsenmailta turvatakuita terrorismin vastaisessa sodassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun turvatakuita vaaditaan Lissabonin sopimuksen artiklan 42.7 nojalla. Lisäksi Hollande ilmoitti, ettei Ranska välitä Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksesta varustautuessaan terrorismin vastaiseen sotaan.

Ranska peruu puolustusta koskevat leikkaukset vuoteen 2019 asti, minkä lisäksi ainakin 17 000 henkilöä värvätään turvallisuuden lisäämiseksi ja ISIS:in “poispyyhkimiseksi”. Poliisin, oikeuslaitoksen, rajavalvonnan ja vankiloiden henkilöstömäärää lisätään 8 500 henkilöllä.

Budjettisäännöt paukkuvat: alijäämä tulee kasvamaan nykyisestä 3,4 prosentista (säännöt sallivat 3 %) ja velkaantuminen nykyisestä 96 prosenttia (säännöt sallivat 60 %). Telegraphin Ambrose Evans-Pritchardin mukaan Ranskan turvavarustelut tarkoittavat kuoliniskua Euroopan vakaus- ja kasvusopimukselle.

Vakaus- ja kasvusopimuksen heittäminen romukoppaan on hyvä asia, sillä se on taannut vakauden ja kasvun sijaan korkean työttömyyden. Ehdotimme Joel Kaitilan kanssa kirjoitettamassamme raportissa Talouskurista autonomiaan budjettisääntöjen tietoista rikkomista, jotta EMU-maat voisivat perua leikkauksia sekä aloittaa investointiohjelmia massatyöttömyyden lopettamiseksi.

Valtio voikin rikkoa EMU:n kurisääntöjä ja lisätä kulutusta kahdella tavalla: joko 1) investoimalla koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ekologiseen modernisaatioon tai 2) aloittamalla sotaelvytyksen. Vasemmistopresidentti Hollande on valinnut jälkimmäisen.

Euroopassa on ollut viimeiset kuusi vuotta yli 20 miljoonaa työtöntä (joista kolmisen miljoonaa Ranskassa), mutta elvytysohjelmia pidetään edelleen “vastuuttomana” politiikkana. Euroopan psykohistorian kirjoittajilla tulee olemaan raskas urakka selittää, miten satsaukset koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ekologiseen modernisaatioon ovat vastuutonta ja sotavarustelu vastuullista politiikkaa. 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *