Ranskan työmarkkinauudistus ja poliisiväkivalta ilmentävät entistä autoritaarisempaa Eurooppaa

Ranskan hallitus päätti huhtikuun alussa pidentää työaikoja, alentaa palkkoja ja helpottaa irtisanomisia ilman parlamentin hyväksyntää. Parlamentti ohitettiin perustuslain pykälän 49.3 avulla sen jälkeen, kun hallituksen omat kansanedustajat vastustivat työmarkkinareformia.

Sosialistihallitus on saanut vastaansa valtakunnallisen ammattiliittojen vastarinnan ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Rautateiden, metrojen ja lentäjien lakot ovat laittaneet julkisen liikenteen sekaisin. Öljynjalostamoiden lakkojen seurauksena kolmasosa Ranskan bensa-asemista on ollut kokonaan tai osin vailla polttoainetta ja ydinvoimaloiden alasajot ovat pudottaneet sähköntuotantoa viidesosalla.

Mielenosoitukset ovat keränneet viimeisen kahden kuukauden aikana satojatuhansia ihmisiä. Liitot ovat sanoneet jatkavansa lakkoja kunnes reformi vedetään pois. Lakkojen odotetaan näkyvän perjantaina alkavien jalkapallon EM-kisojen järjestelyissä. 

Media on ollut vaitonainen ammattiliittojen ja nuorison historiallisen suuresta vastustuksesta. Sen sijaan se on keskittynyt vahingontekoihin ja kiinniottoihin, sillä mielenosoituksissa on loukkaantunut yli 300 poliisia. Sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan hyökkäykset poliiseja, kauppoja ja pankkeja vastaan ilmentävät vihaa valtiota kohtaan, mitä ei tulla hyväksymään.

Ranskassa on terroristi-iskujen jäljiltä edelleen poikkeustila, minkä turvin mielenosoitusten järjestämistä on vaikeutettu sekä suoritettu ennaltaehkäiseviä pidätyksiä. Cazeneuven mukaan yli 1300 mielenosoittajaa on pidätetty ja jo yli jo puolet tuomittu – useat erittäin kovin rangaistuksin. Lisäksi poliisi on käyttänyt siekailematta kyynelkaasua, savupommeja ja väkivaltaa. Youtubesta löytyy paljon järkyttävää materiaalia poliisiväkivallasta, kuten tämä: 

https://www.youtube.com/watch?v=CBuzy2-B-T4

Presidentti Francois Hollande on kieltäytynyt vetämästä reformia pois, sillä hän katsoo irtisanomisten, pienempien palkkojen ja pidempien työaikojen olevan hyväksi Ranskan taloudelle. Kuten Michael Hudson on kiteyttänyt, reformit tarkoittivat ennen talouden muuttamista oikeudenmukaisemmaksi ja nykyisin ainoastaan näiden edistyksellisten uudistusten purkamista. Vaihtoehdottomuuden uusiokielessä sanat kääntyvät omiksi irvikuvikseen.

Ranskan työmarkkinauudistuksen vieminen parlamentin ohi ja aggressiivinen vastaus mielenosoituksiin osoittaa Euroopan muuttumisen entistä autoritaarisemmaksi. Epädemokraattisuus ja poliisirepressio eivät koske ainoastaan kriisimaita vaan myös Keski-Eurooppaa.

Laajemmin Ranska ilmentää rahaliiton poliittista kriisiä. Rahaliitto tulisi kehittää liittovaltioksi tai purkaa, jotta eurokriisi loppuisi. Tämän sanoi viimeksi Suomessa viime viikolla vieraillut Englannin pankin entinen johtaja Mervyn King. Valitettavasti suurin rahaliiton valuvika on poliittisen yhteisymmärryksen puute, joka estää Euroopan johtajia lopettamista nykyistä kriisiä.

Kun johtajat eivät kykene eivätkä halua korjata rahaliittoa, he ovat päättäneet pitää toimimattoman järjestelmän pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Kun valuutta ei jousta, kaikissa rahaliiton maissa työllisyys, tulotaso ja julkistalous joustavat. Kuten valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston entinen ylijohtaja Peter Nyberg on todennut, samaan aikaan kansallista päätösvaltaa siirretään euroalueen keskukseen, millä ei ole kansalaisten poliittista hyväksyntää.

Hintana on epädemokraattisempi, epäsosiaalisempi ja autoritaarisempi Eurooppa, jossa kansan ja eliitin välillä on mellakkapoliiseja ja piikkilanka-aitaa. 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *