mario-vitor

EKP:ltä odotetaan tänään 80 miljardin tukiostojen jatkamista puolella vuodella (480 mrd).

Ongelma 1: Italian kansanäänestyksen jälkeen osakkeet ovat nousseet ja korot painuneet alas, koska EKP:n odotetaan yleisesti reagoivan kaikkiin epämiellyttäviin taloudellisiin ja poliittisiin tapahtumiin. Italian kansanäänestyksen jälkeen ”odotusten mukainen lisäelvytys” voikin olla liian vähän ja pettymys. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, grillaavatko toimittajat Draghilta kantoja Italian pankkisektorin ongelmiin – ongelmapankki Monte dei Paschin yksityisen pelastusoperaation huhutaan epäonnistuneen ja kulisseissa väännetään kättä, miten estetään paniikin leviäminen ilman että EU:n uudet säännöt heitetään roskiin.

Ongelma 2 – EKP on vihjaillut talouslehdistölle tekemien vuotojen kautta ilmoittavansa myös suunnitelmasta, jonka mukaisesti se alkaa peruuttaa tukiostoista. EKP:n tukiostot eivät kuitenkaan ole kasvattaneet merkittävästi inflaatiota (joka on ollut niiden ainoa julkituote tavoite) ensimmäisen 1,5 vuoden aikana ja epäsuorakin ilmoitus ohjelman lopettamisesta ennen maalin saavuttamista saattaisi olla ongelma EKP:n uskottavuudelle.

Ongelma 3 – Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan nostavan korkoja ensi viikolla, joten ilmoitus QE-ohjelman lopettamisaikataulusta saattaisi nostaa korkotasoa ja vaikeuttaa Donald Trumpin vaalilupausta elvytyksestä. Toisin sanoen EKP:n ei tule ottaa huomioon ainoastaan Euroopan talous ja oma uskottavuutensa vaan myös Euroopan ulkosuhteet.

Puoli neljältä ollaan viisaampia, kun Draghin tiedotustilaisuus EKP:n kokouksen jälkeen alkaa.

PS: aina kun EKP on päättänyt QE-ohjelman laajentamisesta, Draghilla on ollut siniruutuinen solmio päällä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *