Rinnakkaisvaluutta mahdollistaa köyhien verovapauden ja miljardien elvytyksen talouskurista huolimatta

Talousdemokratia on jättänyt kansalaisaloitteen rinnakkaisvaluutan käyttöönotosta. Aloite kannattaa käydä allekirjoittamassa, sillä rinnakkaisvaluutalla voidaan kiertää EMU:n julkisen talouden kurisääntöjä. Rinnakkaisvaluutan tarjonta perustuu siihen, että valtio maksaa esimerkiksi osan palkoista ja sosiaalituista rinnakkaisvaluutalla. Rinnakkaisvaluutan kysyntä perustuu puolestaan siihen, että yritykset ja kotitaloudet voivat maksaa sillä veroja. Kun sillä voidaan maksaa veroja, yksityiset toimijat myös hyväksyvät rinnakkaisvaluutan maksuvälineenä.

Rinnakkaisvaluutan avulla voitaisiin kasvattaa esimerkiksi työttömyysturvan suojaosaa nykyisestä 300 eurosta 660 euroon (sama kuin opiskelijoilla), mikä muuttaisi tukea enemmän perustulon kaltaiseksi. Reformi maksaisi vajaat 90 miljoonaa euroa, eikä tätä tarvisi leikata muusta sosiaaliturvasta kuten nykyisten kurisääntöjen takia.

Rinnakkaisvaluutalla voitaisiin rahoittaa myös paljon kunnianhimoisempi reformi, kuten pienituloisten verovapauden laajentaminen. Esimerkiksi kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostaminen nykyisestä 3000 eurosta 7 000 euroon hyödyttäisi laajasti pienipalkkaisia, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita ja muita sosiaaliturvan varassa olevia. Kun vähien tulojen verovapaa osuus olisi tuplasti suurempi, uudistuksen elvyttävä vaikutus olisi 2,5 miljardia euroa vuodessa. Tämä olisi Suomessa valtava ojennus vähävaraisille ja samalla massiivinen elvytysruiske! Kuntien ei tarvitsisi paikata menetettyjä verotuloja korottamalla veroja, ottamalla lisää velkaa tai leikkaamalla palveluista vaan kunnat voisivat maksaa esimerkiksi palkkoja rinnakkaisvaluutalla.

Rinnakkaisvaluutta on tärkeä myös siksi, että sillä voidaan suojautua Euroopan keskuspankin (EKP) aggressioita vastaan. Kun Syriza järjesti kesällä 2015 kansanäänestyksen II tukipaketin ehdoista, EKP lopetti kreikkalaisten pankkien hätärahoituksen. Kun pankit jouduttiin sulkemaan viikoiksi ja käteisen käyttöä rajoitettiin kuukausiksi, raha ei liikkunut ja taloudellinen aktiivisuus romahti. Käytännössä EKP uhkasi maata taloudellisella kaaoksella ja ajautumisella ulos euroalueesta, mikä toimi väkivaltaisena raippana hyväksyä III tukipaketti vieläkin ankarimmilla ehdoilla, jotka kreikkalaiset olivat kansanäänestyksessä hylänneet.

Nähdäkseni rinnakkaisvaluutta ei voi olla pysyvä ratkaisu euron rinnalle vaan valtion tulisikin ottaa se käyttöön pyrkimyksenä erota rahaliitosta ja saadakseen takaisin suvereenin talouspolitiikan. Olemme käsitelleet Joel Kaitilan kanssa kurisääntöjen rikkomista, rinnakkaisvaluutan käyttöönottoa ja euroeroa raportissamme Talouskurista autonomiaan.

Aloite on hyvä käydä allekirjoittamassa vaikka näin kuntavaalien alla, sillä vielä puuttuu noin 49 000 allekirjoitusta!

 

This article has 3 comments

 1. Ilkka kajaste Reply

  Ensin kannattaa konsultoida Euristatia, joka vastaa julkisen talouden alijäämän tilastoinnista EU-tasolla, tilastokäsitteen määrittelystä ja laskemisesta. Tuskin tällä vältetään se, että kyseisen maan julkisen talouden vastuut voisivat vähentyä. Vai mitä?

   • Ilkka kajaste Reply

    Kaksi kommenttia oikeastaan.
    1. Terminä talouskuri on virheellinen. Sääntöjen tarkoitus on ylläpitää vakautta ja edistää kestävyyttä, ei lisätä ahdinkoa. Kukin maa on lopulta itse vastuussa politiikan sisällöstä ja siitä miten toimet kohdennetaan. Kriisimaat ovat ensi sijassa vastuussa troikalle, jonka kanssa ohjelmasta sovitaan. Komissio (euromaat), EKP ja IMF tulevat mukaan vasta myöhemmin, kun katsotaan onko ehdot täytetty.
    2. Kunkin maan kohdalla arvioidaan sitä, millaisia julkiseen talouteen liittyviä vastuita kukin maa on alijäämän js velan suhteen omaksunut. Ehdotus merkitsisi sitä, että näitä vastuita voisi olla vaikea määrittää riittävän täsmällisesti. Ehkä en ole perehtynyt ehdotukseen riittävän hyvin, mutta vaikuttaisi siltä, että ne ehdot, joita tilastoasetukset ja -viranomaiset ovat asettaneet, eivät täyty.
    Taustalla oleva sinänsä vakava ongelma voidaan ratkaista kohdentamalla sopeutus sosiaalisesti oikeudenmukaisemmin ja määrittämällä selkeä aikataulun alijääuralle.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *