Saksa ja Ranska uhkaavat sulkea Iso-Britannian sisämarkkinoilta, mikäli Brexit voittaa kansanäänestyksen

Viimeisimmän gallupin mukaan Brexitin kannattajien etumatka EU:n kannattajiin on kasvanut 10 prosenttiin (55-45). EU-kansanäänestys on päivää ennen juhannusta 23.6.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble varoitti perjantaina, että Brexitin pienikin voitto EU-kansanäänestyksessä johtaisi Iso-Britannian sulkemiseen sisämarkkinoiden ulkopuolelle. Saksalle olisi painajainen, mikäli muutkin maat alkaisivat tavoitella Norjan mallia eli pääsyä sisämarkkinoille ja eroa unionista. Ranskalainen diplomaatti on sanonut, että “[kivuton brexit] on mahdoton, jos haluamme pitää loput EU:sta kasassa.”

Iso-Britanniasta ei kuitenkaan voida tehdä Kreikan tavoin siirtomaata varoittavaksi esimerkiksi muiden maiden poliitikoille ja kansalaisille. Kuudetta vuotta jatkuvan eurokriisin keskellä jonglööraavat Saksa ja Ranska tuskin haluavat eskaloida Brexitin taloudellisia vahinkoja tai uskaltavat aloittaa kauppasotaa Yhdysvaltojen keskeisen liittolaisen kanssa.

Saksan ja Ranskan uhoaminen ilmentää Euroopan muodonmuutosta poliittisesta yhteisöstä uskonnolliseksi lahkoksi. Emile Durkheimin mukaan uskonnolliset yhteisöt palvovat itseään ja epäilevät Tuomaat häpäisevät jumalten sijaan itse yhteisön. Siksi toisinajattelijoihin suhtaudutaan niin vihamielisesti. Kyse ei ole ulkoisesta uhasta vaan sisäisestä puhtaudesta.

Lahkojen tavoin Eurooppakin pelottelee ja uhkaa sulkea toisinajattelijat ulkopuolelle. Mitä heikompi hegemonia, sitä autoritaarisempia otteita tarvitaan. Pyrkiessään vaientamaan epäilevät Tuomaat Eurooppa joutuu kuitenkin uhraamaan ajatuksen kansojen vapaaehtoisesta yhteistyöstä, mikä murtaa Euroopan poliittista legitimiteettiä.

Tuoreimman eurobarometrin mukaan kaikkien 28 EU-maan kansalaisista 23 % katsoi, että EU on menossa oikeaan suuntaan. 10 keskeisen EU-maan kansalaisista enää puolella (51 %) on myönteinen kuva Euroopan unionista ja tuoreen gallupin mukaan 8 EU-maassa melkein puolet (45%) halusi brittien tavoin EU-kansanäänestystä.*

Nämä ovat yllättävän suuria lukuja, kun huomioidaan että puolueiden poliittinen vastustus on suuntaunut lähinnä yhteisvaluutta euroon eikä koko Euroopan unioniin.

Viitteet

* Pew Research Center haastatteli 10 491 ihmistä asenteista EU:ta kohtaan Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Kreikassa, Puolassa, Unkarissa ja Ruotsissa. Ipsos Mori haastatteli reilut 6000 ihmistä kansanäänestykseen liittyen Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Unkarissa, Puolassa ja Ruotsissa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *