Kataisen sinipunahallituksessa SDP ja vasemmistoliitto ovat korostaneet Suomen europolitiikan linjan muuttuneen suhteessa Vanhasen porvarihallitukseen. Kaikki puolustavat kansallista etua ja vastuullista taloudenpitoa, mutta itse asiassa lähinnä pankkisektorin toimijat hyötyvät kriisinhoitopolitiikasta. Yrittäjät, työväki ja syrjäytetyt ovat maksajina.

Kreikan ensimmäisestä tukipaketista päätettäessä valtiovarainministeri Katainen sanoi:

”Me emme ole antamassa rahaa solidaarisuudesta EU:n jäsenmaalle, vaan varjelemassa suomalaisten omaa kansallista intressiä.” (HS 3.5.2010)

Katainen tarkensi Suomen strategiaa:

“Suomi saa lainaa 2,5 prosentin korolla ja lainaa sen Kreikalle viiden prosentin korolla. Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, saamme muutaman kymmenen miljoonaa voittoa.” (Ilta-Sanomat 3.5.2010)

Kaikki todella näyttää menneen hyvin Suomen kansallista intressiä ajatellen. Demokraatti kirjoitti 26.4.2013:

“Suomen Pankki tuloutti valtiolle viime vuodelta 227 miljoonaa euroa. Se on yli 40 miljoonaa enemmän kuin 2011.

Demokraatille kerrotaan, että tänä vuonna Suomen Pankki tulee tulouttamaan valtion kassaan noin 360 miljoonaa euroa. Voittoa on kertynyt talletuksista ja Euroopan unionin keskuspankin (EKP) maksamista koroista.”

Perussuomalaiset aisankannattajat

Perussuomalaiset eivät ole koskaan vastustaneet EU:n sanelemaa leikkauspolitiikkaa, vain Suomen riskien kasvattamista sekä tukipakettien myöntämistä Etelä-Eurooppaan. Heidän vaihtoehdoton eurokritiikkinsä on aiheuttanut lähinnä yhteiskunnallista sadismia ja siten edesauttanut leikkauspolitiikan harjoittamista. Leikkauspolitiikka on Suomessakin johtanut työttömyyden nopeaan kasvuun jateollisuustuotannon huomattavaan laskuun.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kommentoi Facebookissa perussuomalaisten Olli Immosen blogia:

“Vähät siitä, että olemme tosiasiassa hyötyneet satoja miljoonia euroja korkotuottoina kriisimaille antamistamme lainoista. Tappioitahan ei ole tullut toisin kuin perussuomalaiset ilmeisesti toivovat.”

Kriisinhoitopolitiikka aiheuttaa yhä enemmän inhimillisiä ja yhteiskunnallisia katastrofeja. Vuosina 2007-2009 Britanniassa masennuslääkeiden käyttö on kasvanut 22 %. Espanjassa masennuksen takia lääkäriin hakeutuneiden osuus oli 29 %, vuonna 2010 jo 48 %.

Kreikassa hiv-tartuntojen määrä on kolminkertaistunut vuoden 2011 jälkeen, mikä johtuu terveydenhuollon säästöistä sekä nuorisotyöttömyyden ja suonensisäisten huumeiden käytön lisääntymisestä. [1] Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho ilmoitti uusista 4,8 miljardin säästöistä julkissektorille, mikä tarkoittaa 30 000 irtisanomista, palkkojen alentumista ja työviikon pidentämistä 40-tuntiseksi.

Euro on kansallisten valtioiden vapaaehtoinen liitto, jonka alijäämä- ja velkaantumissääntöjä suurin osa euroa käyttävistä maista on rikkonut. Vahvemman oikeudella on pelkästään oikein että Välimeren maat alistetaan shokkihoidolle.

Suomen talouspoliittinen linja ei ole tosiasiallisesti muuttunut paljoakaan suhteessa Vanhasen porvarihallitukseen. Suomen europolitiikkaa perustellaan kuitenkin yhä kansallismielisemmin sanankääntein. Esimerkiksi Demokraatti otsikoi Suomen tekemät voitot: Veronmaksajien rahoja ei mene euroakaan Kreikkaan – Suomi saakin ison potin.

Itku lyhyestä ilosta

Leikkauslinja luo poliittista tyhjiötä, josta perussuomalaiset hyötyvät. Julkilausumista huolimatta perussuomalaisten europolitiikka on aiheuttanut hallaa Suomelle ja erityisesti Välimeren maille.

Käytännössä perussuomalaiset ovat kansallismielisellä kritiikillään antaneet eliiteille välineitä leikkauspolitiikan jatkon oikeuttamiselle.Kansalliseen intressiin vetoaminen on euroeliitille sopiva savuverho, jonka suojissa tehdään laajalla suostumuksella omistavan luokan etujen mukaisen politiikan tekemiseen.

Jouni Backmanin mukaan nauraminen demareille on loppunut. Itku on alkanut.

Juuri kun luulet, etteivät asiat enää voi muuttua huonommaksi, paikalle karauttaa Olli Rehn valkoisella ratsulla, ja asiat alkavat mennä kiihtyvällä tahdilla päin rämettä. Ja kun katsot tarkkaan, perässä Sancho Panzana köpöttelee Eero Heinäluoma ratsunaan Timo Soini. Sota tuulimyllyjä vastaan voi jatkua.

Miika Kabata
Joel Kaitila
Ilpo Puhakka
Antti Ronkainen

Viitteet

[1] David Stuckler ja Sanjay Basu julkaisevat pian kirjan leikkauslinjan aiheuttamista kuolemista Yhdysvalloissa ja Euroopassa Why Austerity Kills.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *