Euro vai ei II: Sosiaalinen Eurooppa ja keskiluokan tärinä

Eilen ilmestyneessä raportissa Eurosta ulos vai euro uusiksi? on kritiikkini DiEM25-liikkeen poliittisista lähtökohdista. Patrizio Lainàn toimittamaan raporttiin ovat kirjoittaneet myös Lauri Holappa, Bill Mitchell, Katarina Sehm Patomäki ja Yanis Varoufakis. Ohessa tallenne eilisestä julkistamistilaisuudesta (alustukseni alkaa kohdasta 37:00):

Käsittelen oheisessa kirjoituksessa ajatusta sosiaalisesta Euroopasta, sillä se on kenties yleisimmin esitetty vaihtoehto Euroopan nykykehitykselle. Juttusarjan ensimmäisessä osassa käsittelin Pontus Purokurun euroerokritiikkiä

Tämä ohjaa myös Varoufakisin ajattelua: rahaliittoa ei tule purkaa sillä hänen mukaansa kansallisten puolueiden aika on ohi. Purkaminen johtaisi taloudellisiin ja poliittisiin myllerryksiin, mistä hyötyisi äärioikeisto. Eurokriisin lopettamiseksi Eurooppaa onkin kehitettävä kohti Euroopan Yhdysvaltoja. Viimeaikaiset kehitykset asettavat kuitenkin outoon valoon Euroopan kansojen solidaarisuuden, joka on eurooppalaisen liittovaltion edellytys.

Tällä hetkellä äärioikeisto ei nouse Välimeren kriisimaissa vaan Keski-Euroopassa, jossa kansalaiset kokevat joutuneensa eurokriisin ja pakolaiskriisin maksajiksi. Äärioikeisto nousee erityisesti Saksassa, Ranskassa, Itävallassa ja Sveitsissä:

keskiluokan tärinä

Taulukossa ei ole mukana Saksan maaliskuun aluevaaleja, joissa AfD sai 12 % kannatuksen

Äärioikeiston nousu ei näytä johtuvan putoamisesta alaluokkiin vaan keskiluokkien pelosta pudota alaluokkiin. Keskiluokka näkee, että varmat työpaikat ja vakaat tulot ovat yhä harvempien etuoikeus ja alaluokille on tarjolla vain keppiä ja häpeää. 

Äärioikeisto iskee tähän tärinään kanavoimalla pelon pakolaisiin, vieraisiin kulttuureihin, liberaaleihin arvoihin, työväen pettäneeseen vasemmistoon ja vanhoihin valtapuolueisiin. Mikä pahinta, valtapuolueet eivät lopeta talouskuria, joka aiheuttaa epävarmuutta, työttömyyttä ja tärinöitä. Sen sijaan ne vievät poliittista keskustaa entisestään oikealle hyväksymällä äärioikeiston kysymyksenasetteluja ja koventamalla arvojaan keskiluokan äänten toivossa.

Ranskan aluevaalien I ja II kierroksen äänestystulokset

Ranskan aluevaalien I ja II kierroksen äänestystulokset

Esimerkiksi Ranskan joulukuun aluevaaleissa sinipuna esti äärioikeistolaisen Front Nationalin nousun sillä, että sosialistit vetivät ehdokkaansa pois ja kehottivat äänestämään Nicolas Sarkozyn konservatiiveja. Saksan maaliskuun aluevaalien jälkeen vasemmistopuolue Die Linkessä on ehdotettu jopa pakolaiskiintiöitä ja yhteistyötä Angela Merkelin ja Wolfgang Schäublen kristillisdemokraattien kanssa äärioikeistoa vastaan.

Euroopan vastaus pakolaiskriisiin ilmentää tätä oikeistolaistumista ja solidaarisuuden puutetta. Rajoja on suljettu ja Välimeri militarisoitu. Turkin kanssa tehdyn palautussopimuksen ja lisätyn rajavartioinnin seurauksena ihmiset ylittävät Välimeren entistä kauempaa ja entistä huterammilla veneillä. Pelkästään tällä viikolla 700 pakolaisen epäillään hukkuneen Välimereen.

Viimeaikainen kehitys osoittaa, että Euroopan kansojen (eli äänestäjien) välinen solidaarisuus on vähäistä ja asenteet Euroopan ulkopuolisia kohtaan epäinhimillistä. Keskiluokan tärinän ja solidaarisuuden puutteen syy on talouskuri, joka ajaa ihmiset, luokat ja kansat kamppailemaan keskenään alati vähenevistä resursseista. Olen toisaalla käsitellyt, kuinka poliittiset päättäjät eivät puolestaan halua luopua talouskurista, korjata rahaliiton valuvikoja ja kehittää sitä kohti tulonsiirrot sallivaa liittovaltiota. 

Nämä kritiikit tulee huomioida tavoiteltaessa ”sosiaalisempaa” Eurooppaa. 

Tämä on myös raporttiin kirjoitettamani artikkelini ydin: oletus EU:n ja rahaliiton välttämättömästä säilyttämisestä ja laadullisen muutoksen tavoittelusta ainoastaan liittovaltiotasolla on poliittisesti kapeakatseista. Mikäli Eurooppa ei ole valmis eksistentiaaliseen muodonmuutokseen, vasemmistolla on oltava valmius tähän laadulliseen muutokseen myös omaehtoisesti.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *