obamaeu

Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande ja Matteo Renzi Hannoverissa. Johtajat keskustelivat sotilaallisesta yhteistyöstä Lähi-idästä ja pakolaiskriisistä.

Barack Obama piti Saksan vierailullaan linjapuheen, jossa hän vaati Eurooppaa kasvattamaan sotilasmenoja vahvistaakseen Natoa ja läntistä liittoumaa Lähi-idässä. Obaman kuvaus Eurooppaan tulevista elintasopakolaisista (mitä mielikuvaa Sauli Niinistökin on viljellyt) osoittaa, kuinka vaikeaa pakolaiskriisi on yhdistää lännen osallisuuteen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan epävakaudesta:

“Kuten näimme Angelan kanssa tänä aamuna [Hannoverin teollisuusmessuilla], markkinataloutemme ovat historian mahtavimpia innovaatioiden, varallisuuden ja mahdollisuuksien luojia. Vapautemme ja elintasomme herättävät kateutta maailmalla niin paljon että vanhemmat ovat valmiita kävelemään aavikoitten läpi, ylittämään meriä kyhätyillä lautoilla ja riskeeraamaan kaiken antaakseen lapsilleen toivon siunauksesta – josta me nautimme ja josta te nautitte – siunauksen, joka ei ole itsestäänselvä.”

Tämän jälkeen Obama vaati lisää Euroopan maita mukaan Syyrian ja Irakin pommituksiin sekä satsaamaan NATO-yhteensopivaan kalustoon ja kyberturvallisuuteen. Obama arvosteli Eurooppaa “omahyväiseksi”, sillä Euroopan NATO-maista ainoastaan Iso-Britannia, Kreikka, Puola ja Viro täyttävät sotilasliiton vaatimuksen 2 % suuruisista sotilasmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen. 

Muistutukseksi, että Euroopassa leikataan tällä hetkellä, koska euroa käyttävien maiden alijäämä ei saa olla yli 3 % bruttokansantuotteesta. Solidaarisuuden sijaan Euroopan vastaus pakolaiskriisiin on ollut Välimeren militarisointi, rajojen sulkeminen ja palautussopimus Turkin kanssa. 500 miljoonan ihmisen manner on helisemässä ja poliittinen johto polvillaan parin miljoonan pakolaisen takia, jotka pakenevat keskeisesti Yhdysvaltain johtamia ja Euroopan tukemia sotia. 

Miten tämä on mahdollista?

Koska Euroopassa solidaarisuus, koulutus ja terveydenhuolto ovat tuhlausta – vastuutonta politiikkaa, johon ei ole varaa. On täysin eurooppalaisten arvojen mukaista kasvattaa sotahulluja, jotka osaavat kieroilla hampaillaan kuoria perunoita ja lukea juuri ja juuri lööpeistä, kuinka pakolaisten takia rahat on loppu ja miten koulut ja terveyskeskukset pitää sulkea.

Suomen NATO-jäsenyyttä arvioinut työryhmä luovuttaa tänään ulkoministeri Timo Soinille mietintönsä, jonka pohjalta julkista keskustelua jäsenyydestä aletaan käydä. Lisäksi Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker on vaatinut EU:lle omaa armeijaa eurooppalaisten arvojen puolustamiseksi.

Sotaan löytyy aina rahaa, sillä sota on rauhaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *