Steve Bannon, you’re fired?

Steve Bannon oli mastermind Trumpin vaalistrategian takana, joka perustui mediahuomion kääntämiseen Trumpin skandaalimaiseen persoonaan. Strategia toimi – Trump käytti republikaanien esivaaleissa tv-mainontaan 10 miljoonaa, vastaehdokkaat 266 miljoonaa. Loppu on historiaa: Trump voitti olemalla mahdollisimman epäpresidentillinen ja sama meno on jatkunut virantoimituksessa. Vaikka bannonismi perustuu kaaokseen, strategiana oli tuskin saada aikaan Women’s marchin ja lentokenttäprotestien suuruista kansalaisliikehdintää ja internetiä täyteen äärioikeistojohtaja Richard Spencerin turpaanvetomeemejä. Sen sijaan, että Bannon olisi mobilisoinut establishmenttiin kyllästyneet massat Trumpin taakse, bannonismi on mobilisoinut Yhdysvaltain ministeriöiden ja uravirkamiesten lisäksi Euroopan johtajat, Amerikan teknologiajätit ja jopa Wall Streetin Trumpin hallintoa vastaan. 

Poliittiseksi fiaskoksi osoittautunut maahanmuuttolinja katkaisi Trumpin voitosta alkaneen pörssihuuman. Pörssit ovat nousseet Trumpin lupaamien verohuojennusten, sääntelyn purun ja infrainvestointien toivossa ja näiden toteuttamisella on sitä kovempi kiire, mitä enemmän huoli protektionismista ja kauppasodista kasvaa. Trumpin hallinto valmistelee tiettävästi myös työviisumien uudistuksia ja jos reformi on bannonilaista protektionismia, siitähän vasta riemu repeää! Yhdysvaltain keskuspankki voi heittää lisää vettä myllyyn ja hermostuttaa sijoittajat vihjailemalla, että se aikoo nostaa ohjauskorkoa 3 kertaa tänä vuonna, kuten se joulukuussa lupasi. Tulevina viikkoina Trumpin ja republikaanien pitääkin vakuutella yhdessä kuorossa, että Obamacaren purkamisen lisäksi deregulaatio, veronkevennykset ja infrahankkeet etenevät mahdollisimman nopeasti. Näin on siksi, että markkinat eivät ole hinnoitelleet kaikkia Trumpin hallintoon liittyviä riskejä ja ne alkavat olla huolissaan protektionismin lisäksi Trumpin uudistusten volyymista JA aikataulusta.

Ongelma on, että Trumpin hallinto on polttanut ensimmäisen viikon aikana niin paljon siltoja, että vatuloinnin välttäminen alkaa käydä hankalaksi.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *