Euroopan pankkiviranomaisen hallintoneuvosto

Euroopan pankkiviranomaisen hallintoneuvosto, jonka suomalaisia jäseniä ovat Sirkka Hämäläinen ja Anneli Tuominen

Euroopan pankkiviranomainen (EBA) julkaisi myöhään perjantaina euroalueen pankkien stressitestien tulokset Yhdysvaltain pörssin sulkeuduttua. Ainoastaan italialainen Monte dei Paschi ei läpäissyt testejä ja laajemmin stressitestien tulokset ilmensivät pankkiviranomaisen mukaan euroalueen pankkisektorin “kasvanutta häiriönsietokykyä” (improved resilience). Tämä on hämmentävä tulos ottaen huomioon, että eurooppalaisten pankkien osakkeet ovat laskeneet 30 % vuoden alusta.

Syy löytyy pankkiviranomaisen valitsemasta metodologiasta.


Euroopan pankeilla on ongelmavelkoja (eli jo laiminlyötyjä tai todennäköisesti pian laiminlyötäviä velkoja) noin 7 % suhteessa pankkien pääomaan, kun vastaava luku on Yhdysvalloissa ja Japanissa alle 2 %. Italiassa ongelmavelkoja on peräti 16 % ja Kreikassa ja Portugalissa vielä enemmän. Kreikan ja Portugalin pankit rajattiin kuitenkin stressitestien ulkopuolelle. Lisäksi testeissä ei huomioitu negatiivisten korkojen tai Brexitin vaikutuksia pankkien häiriönsietokykyyn. Esimerkiksi Euroopan merkittävin pankki Deutsche Bank ja Espanjan suurin pankki Santander eivät läpäisseet Yhdysvaltain keskuspankin stessitestejä, jotka julkaistiin viime kuussa.

Euroopan unionin pankkien ongelmaluotot maittain

Euroopan unionin pankkien ongelmaluotot maittain

Stressitestit tuovat esiin pankkiviranomaisen poliittiset motiivit, jotka ovat Euroopan pankkien pääomapaon hillitseminen ja pankkien pääomituksen siirtäminen tuonnemmaksi. Esimerkiksi Deutsche Bankin pääekonomisti David Folkerts-Landau on arvioinut Euroopan pankkien pääomatarpeeksi 150 miljardia euroa ja Euroopan taloustutkimuksen laitoksen (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) mukaan Euroopan keskuspankin valvomat 51 suurinta pankkia (joista siis ainoastaan 37 testattiin) voivat tarvita jopa 900 miljardia, jotta ne selviävät seuraavasta kriisistä.

Pankkiviranomainen pyrkii pitämään pankkikriisin pimennossa, sillä äänestäjät vastustavat leikkauspolitiikan kurimuksessa pankkien pelastamista. Eurokriisi ei koske enää vain periferian pieniä talouksia vaan eurovastaiset liikkeet vahvistuvat myös euroalueen suurimmissa maissa Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Pankkikriisi saattaisi johtaa Italian ennenaikaisiin vaaleihin, jossa eurovastainen 5 tähden liike johtaa pääministeri Matteo Renzin johtamaa demokraattista puoluetta. Ranskassa äärioikeistolaisen Front Nationalin nousu viime joulukuun aluevaaleissa estettiin sillä että sosialistit vetivät ehdokkaitaan pois ja kehottivat äänestämään konservatiiveja. Myös Saksassa äärioikeistolainen Alternative für Deutschland otti vaalivoiton maaliskuun aluevaaleissa. Pankkikriisi ja pankkien pelastaminen olisi huono lähtökohta valtapuolueille ensi vuoden Saksan ja Ranskan vaaleissa. Jo aiemmin tänä vuonna Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyt päätettiin lykätä näiden vaalien jälkeiseen aikaan.  

Stressitestit ilmentävät osaltaan Euroopassa kehittyvää uutta hallintaregiimiä. Poliittiset johtajat eivät pyri korjaamaan Euroopan rahaliiton institutionaalisia virheitä tai estämään tulevien kriisien laukeamista vaan pikemminkin varmistamaan, että poliittisesti ja taloudellisesti heikon euroalueen hajoaminen ei ala heidän virkakaudellaan.

This article has 1 comments

 1. Jukka Sjöstedt Reply

  MOI, vaan JS
  Iso vika yhtiöissä oli ylikapitalisoituminen. Siitä pääsi jakamalla liiat rahat takaisin omistajille. Siis ei veron kautta oikeus- ja järjestyssysteemiä ylläpitävälle ja politiikan kautta kaikien yhteistä terveys- ja koululaitosta kehittävälle ”verottajalle”. Ylikapitalisaatiota ei torjuttu myöskään alentamalla hintoja, joita asiakkaat maksoivat ko. yhtiöiden tavaroista / palveluksista.

  Ylikapitalisaatiopulmaa helpotettiin palkitsemalla ylhäisiä liikeenjohtajia tulos/bonuspalkkioilla ja optioilla heistä tehtiin omistajia eli osingonsaajia ja siis liikarahapulman helpottajia. Hehän itse olivat probleemin syntyäkin edesauttaneet kulukurilla työvoimaa vähentäen ja kokonaisia toimintoa Viroon eli Meksikoon siirtämällä, pois Hakaniemen alta tai Sandersin silmälläpidolta.

  Hakaniemi itse tehtiin omistajastrategiksi johdon konsultoinnilla Varmassa ja Ilmarisessa. Amerikassa kumpi hyvänsä uusi pressa panee täytäntöön Obamalta intellektuaalisesti ennenaikaisena torjutun kansallistaloudellisen kohottautumisen, niin Putiniltako Amerikka vuorostaan oppi tällä kertaa 2017 ja tästä eteenpäin?

  Ylikapitalisaation huolenkantajista etunmaisina Suomesta voisi mainita Yrjö Kopran joka näitä palkitsemis- eli firman rahojen ylhäisemmille sidosryhmille siirsi muun kansan pussista ja työtilistä, sekä Ahti Hirvosen. Hän pamfleteillaan loi hyväksyntää tälle uusValistukselle ja neoVapaudenajalle malliin 1700-luku, ja sen rokokoo etikettiläisille.

  Ei noista pidempään vaikka pitäisi. Miksi minä muka kun asiantuntijat ja sertifikoidut ja auktorisoivatkaan eivät asiapiiriä koe säädylliseksi puheenaiheeksi ? Pankkitesti eilen oli toinen pulma eli liian vähän kapitaalin pulma. Omistajat kun jättivät liian vähän voitoista pankkeihinsa seuraten Katekismuksen pykälää ROE: osakepääoman tuotto sinun pitää kolmannelle kymmenennelle prosentille nostaman ja vuosivoitosta, vaikka vain paperikirjauksia, tulee nopeasti liki kaikki omistajile ja luottopelaajille antaman.

  Se hötövoitto onkin pankista ulosotettuna eli toiseen instituutioon siirrettynä sitten oikeata ja hapantumatonta ostovoimaa purjehtimista ja yksityiskoulua varten.

  Lopetan. Pakun ratista, vuokrakiskonnan alta tai kirkuvien pensojen kinutessa päästä liike- ja finanssilaitosherrojen dominoimiin ja parfyroimiin jalkapallotreeneihin juniori c ja g pelimaksuineen (kaupungin hallissa). Onkin hyvä ettei MyPasta Björnbergien aikaan tai suojeluskunta-punakaarti Konsensuksen ajoilta enää kukaan mitään virka. Walkiakosken Juuson Hakasta nyt puhumattakaan.

  Sedu Koskisten diskoja isojen turvasetien vahtimina taitaa olla liikuntakultuuri. Olympiapokaalia arvokaampi on NHL-värväys. Niin, Matti Ijäs ja Sulevi Peltola tämänkin näyttivät oliko Haaveiden kehä, ammoinen Helsingin Tarmo? Tieto ei tepsi.Jukka Sjöstedt

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *