cameron-media

Media ja Iso-Britannian pääministeri David Cameron Brysselissä.

Suomalainen media syyttää Brexitin kannattajia populismista, mutta asettuessaan EU-jäsenyyden puolelle se syyllistyy siihen itsekin. Iso-Britannia äänestää EU-jäsenyydestä ensi torstaina.

22 päätoimittajaa julkaisi maaliskuussa kannanoton luotettavan median puolesta, joka oli suunnattu vihasivusto MV-lehteä vastaan.

Valtamedian on tietenkin sanouduttava irti valheellisesta ja rasistisesta journalismista. Vaikka media liputtaa “luotettavan median” puolesta, se on kuitenkin puolueellinen päättäessään mistä raportoidaan ja mihin sävyyn.

Kun vertailee kannanoton allekirjoittaneiden medioiden juttuja Iso-Britannian kansanäänestyksestä, suurin osa uutisista, analyyseista ja kolumneista puhuu yksimielisesti Brexitiä vastaan. Media ei päästä ääneen Brexitin kannattajia. Läpi pääsevät arviot, joiden mukaan EU-ero syventää Iso-Britannian, Euroopan ja tavallisten ihmisten taloudellista ahdinkoa tai pahentaa Euroopan turvallisuustilannetta.

Kun media osallistuu tällä tavalla vaalikampanjointiin, journalismi ja yhteiskunnallinen analyysi kärsivät.* Brexit-leiriä voidaan arvostella muukalaisvihamielisyydellä ratsastamisesta tai siitä, ettei se tavoittele Norjan tavoin säilymistä Euroopan sisämarkkinoilla. Brexitin kannattajien leimaaminen ykskantaan idiooteiksi on kuitenkin populismia, joka suhtautuu vihamielisesti “väärää” mieltä oleviin. Euroopan unioni on poliittisessa kriisissä ja EU-jäsenyyttä voi vastustaa perustellusti olematta ääriajattelija. Euroopan unionin jäsenyyttä puoltavat ja vastustavat näkökulmat ansaitsevat monipuolisempaa ja analyyttisempaa journalismia.

Ohessa maaliskuussa luotettavaksi julistautuneiden medioiden 4 viimeisintä uutista liittyen Iso-Britannian EU-kansanäänestykseen.**

Kauppalehti ja Päätoimittajien yhdistys (Arno Ahosniemi)

STT (Mika Pettersson)

MTV (Merja Ylä-Anttila)

Helsingin Sanomat (Kaius Niemi)

Ilta-Sanomat (Tapio Sadeoja)

Yle (Atte Jääskeläinen)

Aamulehti (Jouko Jokinen)

Iltalehti (Kari Kivelä)

Lapin Kansa (Antti Kokkonen)

Satakunnan Kansa (Tomi Lähdeniemi)

Talouselämä (Reijo Ruokanen)

Keskisuomalainen (Pekka Mervola)

Savon Sanomat (Seppo Rönkkö)

Turun Sanomat (Kari Vainio)

Kaleva (Kyösti Karvonen)

Ilkka (Satu Takala)

Pohjalainen (Toni Viljanmaa)

Maaseudun Tulevaisuus (Jouni Kemppainen)

Hufvudstadsbladet (Tommy Westerlund)

Vasabladet (Niklas Nyberg)

Svenska Yle (Marit af Björkesten)

Kainuun Sanomat (Markus Pirttijoki)

Viitteet

* Brexitistä ja laajemmin Eurooppa-politiikasta kiinnostuneille suosittelen Daily Shakeupia, joka referoi arkipäivisin merkittävimmät Eurooppaa koskevat tapahtumat lähteineen.

** Googletettu viimeisen viikon ajalta “median nimi + brexit”. Mikäli Google ei ole antanut riittävästi tuloksia, haettu erikseen lehden kotisivujen hakukoneella.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *