pursiainentwitter

Kielitieteilijä Janne Saarikivi kyseenalaisti talouskasvun ideologian Imagen tilaamassa uudenvuodenpuheessa. Saarikivi kehotti keskittymään rahan sijaan esimerkiksi tieteeseen, taiteeseen ja läheisiin. Saarikivi on arvostellut näkyvästi koulutusleikkauksia ja hänen kritiikkinsä ovat olleet suosittuja sosiaalisessa mediassa.

Saarikivi tympäisi Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiaista siinä määrin, että hän kirjoitti vastauksen. Pursiaisen mukaan on “suorastaan pelottavaa, että sivistyneistössä on laajaa kannatusta Saarikiven yhteiskunnallisesti lukutaidottomille ja läpikotaisin taantumuksellisille näkemyksille.”

Pursiaisen tavaramerkki on pyrkimys kuvata hänen kanssaan eri mieltä olevat taloustieteellisesti osaamattomiksi huuhaan edustajiksi. Taktiikka perustuu tahalliseen tai tahattomaan väärinymmärrykseen (olkinuket) sekä henkilökohtaisuuksiin menemiseen (ad hominemit), joilla Pursiainen vie keskustelun itse tahtomilleen urille. Pursiaisen metodista voi lukea tarkemmin Miika Kabatan tekstistä Prosenttijengin torpedo (jota Pursiainen itse luonnehti salaliittoteoriaksi ja blogitoverinsa Tuukka Saarimaa arveli vuoden 2016 huonoimmaksi kirjoitukseksi).

Tässä lisää esimerkkejä Pursiaisen argumentaatiotyylistä:

 • “Kuten homeopaatit, [Lauri] Holappa omalaatuisine ajatuksineen on tieteellisen konsensuksen ulkopuolella.” (AL: Enpä ajatellut tätäkään, 21.11.2014)
 • “On kuitenkin aika pelottavaa, jos on käymässä niin, että suomalaisen vasemmiston talousajattelu ajautuu patomäkeläiseen suuntaan. Kunnollinen tiede ei tietenkään ole ristiriidassa vasemmistolaisuuden kanssa. Suomessakin on paljon järkeviä vasemmistolaisia talousajattelijoita. Patomäki ei kuitenkaan kuulu heihin.” (Asiaton kirjallisuuskatsaus: Suomen talouspolitiikan tulevaisuus, 6.2.2015)
 • “Taannoisessa kirjoituksessani ehdin jo valitella sitä, miten talousahdinko on tuonut julkisuuteen erilaisia talouden käärmeöljykauppiaita. Sympaattisuudestaan ja hyvästä tarkoituksestaan huolimatta [Jussi] Ahokas ja Holappa kuuluvat valitettavasti juuri tähän joukkoon.” (Kuka uskoo jälkikeynesiläisiä?, 28.8.2015)
 • “Minusta kirjailijan [Finlandia-voittaja Laura Lindstedt] ”kritiikki” oli niin väsynyttä ja epä-älyllistä ettei sitä kannata edes ajatella.” (Twitter, 28.11.2015)
 • “Haaste: löydä yksi @hsfi:n #tiedekolumni, jossa käsitelty ihan oikeaa #taloustiede:ttä eikä yksisarvisosastoa.” (viittaus Susanna Björkholmin tiedekolumniin Velka on välttämätöntä, pankkien kannustimet ovat perverssejä, Twitter, 30.11.2015)

Pursiainen sai lukuisilla syytöksillään Saarikiven puolustuskannalle ja freimattua keskustelun haluamallaan tavalla. Saarikivi sanoi, ettei hän vastusta leikkauspolitiikkaa sinänsä. Leikkaukset tieteeseen ja taiteeseen tulisi vain korvata leikkaamalla yritystuista, maataloustuista, yksityisautoilusta sekä veronkiertoa suitsimalla, aiempia veronalennuksia perumalla ja lisäämällä omistuksen, pääomatulojen ja saastuttamisen verotusta.  

Pursiainen oli siinä määrin tyytyväinen, että Saarikiven vastaus julkaistiin myös Liberan sivuilla. Siinähän humanisti selittää yleviä elämästä, kun koko saarna on kuitenkin alisteista ekonomistien määrittämille “taloudellisille tosiasioille”.

Sen pituinen se, jälleen yksi kriittinen soraääni kengitetty.

Poliittisen sisältökeskustelun sijaan Pursiainen taktiikka on käyttää taloustiedettä lähinnä lyömäaseena vaihtoehtoisten näkemysten vaientamiseen sekä keskustelun viemiseksi pois talouspolitiikan seurauksista esimerkiksi tulonjakoon ja ympäristöön. Tämä on taakka mielekkäälle julkiselle keskustelulle, sillä se lujittaa käsitystä taloudesta politiikan ulkopuolisena alueena ja vahvistaa näin julkisen keskustelun vaihtoehdottomuutta.

Loppuun on koottu Pursiaisen Saarikivi-kritiikin henkilöön käyvät heitot:

 1. “On vaikea sanoa kumpi häiritsee enemmän, Saarikiven nurkkakuntainen taantumuksellisuus vai onneton yhteiskunnallinen analyysi.”
 2. “Kasvua vastustava [Saarikivi] on joko sekaisin tai vihaa ihmisiä.”
 3. “Saarikivi on lenkki ikivanhassa ketjussa, jossa yhteiskunnan etuoikeutetut vastustavat muutosta, koska asiat ovat heidän näkökulmastaan ihan hyvin juuri nyt.”
 4. “Saarikiven analyysi on naurettava.”
 5. “Jos Suomi olisi 1980-luvulla päättänyt siirtyä Saarikiven malliin ja hypätä kehityksen kelkasta, täällä tuotettaisiin edelleen 1980-luvun tavaroita.”
 6. “Tämä on varsin epäkypsä arvio ihmiseltä [Saarikivi], joka mielellään kutsuu kaikkia muita “lapsellisiksi.”
 7. “Saarikivi haluaa eristää omat suosikkikohteensa arvostelulta.”
 8. “Saarikiven puutteellinen taloudellinen sivistys on tietysti aika erikoista sivistyksen puolestapuhujana itseään markkinoivalle henkilölle. Tätä epämiellyttävämpää on Saarikiven painostava arvokonservatismi, jonka hänen kulttuuriset ja uskonnolliset näkemyksensä paljastavat.”
 9. On valitettavan yleistä kuulla nyky-Suomessa esitettävän tällaisia [Saarikiven esittämiä] kulttuurisen puhtauden vaatimuksia. Esittäjinä on kuitenkin yleensä persujen ääliömäisin siipi, jonka somepostauksia yliopisto- ja kulttuuriväki harvoin tykkäilee.
 10. “Kukaan ei voi järkevästi olla sitä mieltä [jota Saarikivi Pursiaisen mukaan on]”
 11. “Saarikiven visio on tympeä.”
 12. “Sama taantumuksellinen tai suorastaan persumainen asenne näkyy Saarikiven uskonnollisissa näkemyksissä.”
 13. “Joulupukkia ja empiiristä todellisuutta koskevat uskomukset rinnastuvat Saarikiven näkemyksissä.”
 14. “Saarikiven näkemykset yliopistosta ovat todella nurkkakuntaisia, etten sanoisi provinsiaalisia.”
 15. “Kaikki tiedettä yhtään tuntevat tietävät, että tämä [Saarikiven näkemys] on tolkutonta puhetta.”
 16. “Suomalainen yliopistoväki, kulttuuri ja sivistys ansaitsevat kaunopuheisen puolestapuhujan näinä hankalina aikoina. Janne Saarikivi ei ole tähän tehtävään sopiva henkilö”
 17. “On suorastaan pelottavaa, että sivistyneistössä on laajaa kannatusta Saarikiven yhteiskunnallisesti lukutaidottomille ja läpikotaisin taantumuksellisille näkemyksille. Sivistyneistön on pystyttävä parempaan.“

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *