Video Joel Kaitilan kanssa kirjoitetun Talouskurista autonomiaan -raportin julkistamistilaisuudesta. Itse raportti on ladattavissa tästä ja julkkaritilaisuuden Powerpointit täältä

Raportin tarkoituksena on herättää keskustelua 1) vientivetoisen kasvumallin vaihtoehdoista, 2) talouskurin omaehtoisesta lopettamisesta sekä 3) Suomen eurojäsenyyden mielekkyydestä.

Kuluneen vuoden poliittiset kehitykset – Kreikan pakottaminen ankarampaan talouskuriin kolmista vaaleista huolimatta sekä EMU:n kehittäminen fiskaaliunionin suuntaan – ovat vaikuttaneet raportin johtopäätöksiin. Ohessa viimeaikaiset kehityskulut liittyen fiskaaliunioniin:

…ja keskustelua Suomen eurojäsenyydestä:

Kuten jälkimmäisistä linkeistä käy ilmi, keskustelua Suomen euroerosta käydään jonkin verran, mutta oikeistolaisten aloitteesta käsin. Tällöin omaa valuuttaa haikaillaan devalvaation takia ja vientisektorin edut edellä. Tämä on paitsi taloudellisesti kestämätöntä, myös sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta taantumuksellista. Äärimaltillista palkkapolitiikkaa tehdään miesvaltaisten vientialojen kuvitellun kustannuskilpailukyvyn ehdoilla.

Kuten tuomme raportissa esiin, oma valuutta lopettaisi tarpeen sisäiselle devalvaatiolle (palkkojen, sosiaaliturvan ja työehtojen heikentämiset), mutta oman valuutan tuoman rahapoliittisen suvereniteetin varsinainen tavoite on talouskurin lopettaminen.  Euroalueen ja Suomen taloudet ovat keskeisesti palvelu- ja sisämarkkinavetoisia, mutta euroalueen talouspoliittinen ohjenuora on kilpailla palkkojen ja julkissektorin leikkauksilla. Oma valuutta mahdollistaa tämän kierteen katkaisemisen ja oman kysynnänsäätelyyn perustuvan kasvumallin luomisen. 

PS: Tänään ilmestyneessä Kansan uutisissa myös Joelin kanssa kirjoitettu teksti omaehtoisista toimista talouskurin päättämiseksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *