Skip to content →

Trump jatkaa Obaman ulkopolitiikkaa aseellisesti

30.3. Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläs Nikki Haley sanoo, että Yhdysvallat ei pyri syrjäyttämään Syyrian presidentti Bashar al-Assadia. Myös ulkoministeri Rex Tillerson vihjaa, että al-Assadin jatkosta päättää Syyrian kansa. Tämä olisi merkittävä muutos Obaman hallinnon ulkopolitiikasta, jossa al-Assadin syrjäyttäminen oli yksi merkittävimmistä tavoitteista.

4.4. Syyrian ilmavoimat tekevät Pohjois-Syyriassa ilmaiskun, jossa kuoli lähteestä riippuen 60-100 siviiliä hermokaasuun. Länsimaat syyttävät al-Assadia kemiallisten aseiden käytöstä, Venäjä puolustaa liittolaistaan ja al-Assad kieltää iskut.

7.4. Donald Trump antaa käskyn ampua 59 tomahawk-risteilyohjusta Shayratin lentotukikohtaan, josta tiistain iskun epäillään suoritetun. Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen suora hyökkäys Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Venäjä tukee avoimesti al-Assadia ja Kiina epäsuorasti.

10.4. Syyrlähettiläs Haleyn mukaan al-Assadin kukistaminen on välttämätöntä. (lisätty 12.4.)

Ilmeisimmän kysymyksen lisäksi, eli miten 59 tomahawkia vaikuttaa suurvaltojen suhteisiin, kaksi lisäkysymystä: 1) mihin perustuen Haley ja Tillerson vihjasivat viikko sitten Yhdysvaltain Syyrian politiikan U-käännöksestä ja 2) kuinka paljon sanavaltaa Trumpilla itsellään oli tehdä päätös Obaman ulkopolitiikan jatkamisesta aseellisesti Syyriassa?

Facebook Comments

Published in Donald Trump mikroblogi

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com