Trump jatkaa Obaman ulkopolitiikkaa aseellisesti

30.3. Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläs Nikki Haley sanoo, että Yhdysvallat ei pyri syrjäyttämään Syyrian presidentti Bashar al-Assadia. Myös ulkoministeri Rex Tillerson vihjaa, että al-Assadin jatkosta päättää Syyrian kansa. Tämä olisi merkittävä muutos Obaman hallinnon ulkopolitiikasta, jossa al-Assadin syrjäyttäminen oli yksi merkittävimmistä tavoitteista.

4.4. Syyrian ilmavoimat tekevät Pohjois-Syyriassa ilmaiskun, jossa kuoli lähteestä riippuen 60-100 siviiliä hermokaasuun. Länsimaat syyttävät al-Assadia kemiallisten aseiden käytöstä, Venäjä puolustaa liittolaistaan ja al-Assad kieltää iskut.

7.4. Donald Trump antaa käskyn ampua 59 tomahawk-risteilyohjusta Shayratin lentotukikohtaan, josta tiistain iskun epäillään suoritetun. Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen suora hyökkäys Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Venäjä tukee avoimesti al-Assadia ja Kiina epäsuorasti.

10.4. Syyrlähettiläs Haleyn mukaan al-Assadin kukistaminen on välttämätöntä. (lisätty 12.4.)

Ilmeisimmän kysymyksen lisäksi, eli miten 59 tomahawkia vaikuttaa suurvaltojen suhteisiin, kaksi lisäkysymystä: 1) mihin perustuen Haley ja Tillerson vihjasivat viikko sitten Yhdysvaltain Syyrian politiikan U-käännöksestä ja 2) kuinka paljon sanavaltaa Trumpilla itsellään oli tehdä päätös Obaman ulkopolitiikan jatkamisesta aseellisesti Syyriassa?

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *