Trump voi nimittää Fedin johtokuntaan 5 mieleistään keskuspankkiiria

Daniel Tarullo jätti perjantaina eroilmoituksen Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) johtokunnasta. Koska republikaanit estivät Obamaa täyttämästä johtokunnan 2 vapaata paikkaa, Donald Trump voi nimittää johtokuntaan 3 mieleistään keskuspankkiiria. Lisäksi Trump voi vaihtaa Fedin johtajan ja varajohtajan, sillä nykyiset pestit päättyvät ensi vuonna.

Jos Trump laittaisi Fedin johtokuntaan 5 uutta naamaa, millaista rahapolitiikkaa hän ajaisi? Kukaan ei tiedä. Fedin nykyinen varajohtaja Stanley Fischer sanoi, ettei Fedissä ole mitään käryä, minkälaisena Trumpin verouudistus, elvytyssuunnitelmat ja leikkaukset tulevat ulos republikaanien johtamasta kongressista. Myös Trump on viestinyt ristiriitaisesti dollarista: toisaalta puheet protektionismista ja rajaverosta viittaisivat vahvempaan dollariin; toisaalta Saksan ja Kiinan syyttäminen valuuttasodasta viittaisi dollarin heikentämiseen.

Joka tapauksessa Trumpin normitalkoot jatkuvat. Reilu viikko sitten Trump antoi määräyksen Obaman pankkien sääntelyä lisänneen Dodd-Frank-lain osittaista kumoamista. Toistaiseksi Trump on nimennyt hallintonsa avainpaikoille 3 pankkiiria Goldman Sachsilta (valtiovarainministeri Mnuchin, talousneuvoston johtaja Cohn ja presidentin läheisin neuvonantaja Bannon). Tarullo vastasi pankkien valvonnasta ja sääntelystä ja on oletettavaa, että hänen tilalleen istutetaan joku yhdysvaltalaisten pankkien kilpailukyvystä huolestunut ex-pankkiiri. Pelkona on, että kun yhdysvaltalaiset pankit dominoivat jo nyt kansainvälistä pankkitoimintaa ja mikäli Trumpin pankkeja lähellä oleva hallinto antaa niille lisää helpotuksia, seurauksena voi olla globaali kilpailu deregulaatiosta. EKP:n pääjohtaja (ja entinen Goldman Sachs -pankkiiri) Mario Draghi sanoi Euroopan parlamentille maanantaina, että purkamalla sääntelyn finanssikriisiä edeltäneelle Trump voi olla vastuussa seuraavasta finanssikriisistä.

Make Tragedy Farce Again?

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *