Trump ylpeilee sillä, mistä Obama vaikeni

Keskiviikkona Trump teki kaksi uutta U-käännöstä. Make America Great Again ei välttämättä tarkoita suurtakaan muutosta Obaman talous- ja ulkopolitiikkaan vaan ennemminkin näiden uudenlaista luentaa ja toisenlaista virittämistä.

Ensin Trump ilmoitti, ettei Yhdysvallat syytä Kiinaa valuuttansa manipuloinnista. Manipulaatiosyytteet vaikeuttaisivat Kiinan ja Yhdysvaltain yhteistyötä Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseksi. Pääsiäislauantaina on Pohjois-Korean tärkein kansallinen juhlapäivä, Kim Il-sungin syntymäpäivä.

Samalla kun Trump luopui valuuttasotasyytöksestä, hän kiihdytti valuuttasotaa. Hänen mukaansa dollari on liian vahva ympäristössä, jossa muut maat devalvoivat. Vaalikampanjan aikana Trump haukkui jatkuvasti Yhdysvaltain keskuspankin ja sen johtaja Janet Yelleniä alhaisen koron politiikasta, mutta puhuessaan ensimmäisen kerran presidenttinä rahapolitiikasta hän ilmoittautui matalan koron ystäväksi ja kertoi harkitsevansa Yellenin nimittämistä jatkokaudelle. Toistaiseksi keskuspankki on ilmoittanut jatkavansa koron kiristämistä (ja dollarin vahvistamista), joten nopea muutos kertoisi keskuspankin lojaliteetista Trumpin hallinnolle; pitäytyminen suunnitellussa taas suuremmasta itsenäisyydestä.

Tapaus tuo kiinnostavasti esiin rahapolitiikan poliittisuuden. Obaman aikana keskuspankin edellinen johtaja Ben Bernanke kielsi, että keskuspankki tavoittelisi alhaisen koron politiikalla halvempaa dollaria ja kilpailuetua yhdysvaltalaisille firmoille. Bernanken johtama keskuspankki esitti, että se toimii hallituksesta riippumattomasti, vaikka se kokousten pöytäkirjojen perusteella tiesi toimiensa alentavan dollarin hintaa.

Trumpin ja Obaman keskeinen ero onkin siinä, että Trump ylpeilee sillä, mistä Obama vaikeni. Kun Obama ja Bernanke kieltävät valuuttasodan, Trump pyytää Yelleniä avoimesti kiihdyttämään valuuttasotia. Kiinan ja Yhdysvaltain lisäksi taistelu käydään valkoisen talon ja keskuspankin välillä. Mikäli Yellen jatkaa koron nostamista, Trump voi kyseenalaistaa keskuspankin ”riippumattomuuden” vaihtamalla Yellenin lisäksi suurimman osan keskuspankin johtokunnasta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *