Trumpin eristys Valkoisessa talossa

Marraskuusta lähtien ollaan arvailtu, kuinka Trump vaikuttaa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin. Näyttää, että ei paljoakaan. Ensinnäkin Jon Huntsmanille on tarjottu Venäjän suurlähettilään paikaa. Huntsman on näkyvä Putinin (ja Trumpin) kriitikko sekä toiminut suurlähettiläänä Signaporessa ja Kiinassa Bushin ja Obaman hallinnoissa. Venäjä-myönteinen Michael Flynn joutui jo eroamaan ja poikkeuksellisen hiljainen ulkoministeri Rex Tillerson on kieltänyt koskaan vaatineensa Venäjän sanktioiden poistamista.

Toiseksi ollaan oltu huolissaan Trumpin talouspolitiikan protektionismista ja kauppasotien kiihdyttämisestä. FT uutisoi eilen, miten Trumpin kabinetti on jakautunut Peter Navarron (joka suututti Saksan syyttämällä tätä liian halvalla eurolla ratsastamisesta) johtamat taloudelliset nationalistit ja toisaalta Gary Cohnin (entinen Goldman Sachs -johtaja) johtamiin vapaakaupan ystävät. Protektionistien laskevasta vaikutuksesta kertoo, että kun Navarron johtama kauppaneuvosto (National Trade Council) toimii pienin resurssein Valkoisen talon vieressä olevassa toimistossa, Cohnin johtama talousneuvosto (National Economic Council) toimii Valkoisen talon sisällä ja sen henkilökunta kasvaa. Cohn on ottanut vetovastuun Naftan uudelleenneuvottelusta (joka oli Trumpin keskeinen vaaliteema) ja palkannut TPP-neuvotteluita kipparoineen Andrew Quinnin presidentin neuvonantajaksi (mikä on noloa Trumpille, koska toinen keskeinen vaaliteema oli TPP:n haukkuminen).

Kun tähän lisätään, että suurin osa kongressin republikaaneista on Cohnin takana, voidaan todeta Trumpin ja Steve Bannonin olevan taloudellisen nationalisminsa kanssa eristyksissä Valkoisessa talossa. Odotettavissa on, että protektionistisen käänteen sijaan Trump asettuu Yhdysvaltain politiikan suureen linjaan, Venäjän vastaisuuteen ja Wall Streetin vetämään vapaakauppaan. Odotettavissa on, että presidentin hyökkäykset mediaa vastaan jatkuvat ja Breitbartin hyökkäykset Trumpin hallintoa kohtaan kasvavat.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *