Yhdysvaltain presidentinvaalien vaaliennusteiden epäonnistuminen johtunee ainakin seuraavista tekijöistä. Hillary Clinton menetti ruostevyöhykkeen valkoisten äänestäjien tuen, eikä onnistunut mobilisoimaan vähemmistöjä. Tämän ei pitäisi olla yllätys, kun miettii Clintonin eroa Bernie Sandersiin, hänen kommenttejaan Donald Trumpin äänestäjistä surkimuksina (deplorables) tai alentuvaa suhtautumista Black Lives Matterin aktivisteihin. Vaikka kummankaan Clintonin politiikka ei ole ollut erityisen ystävällistä työläisille tai vähemmistöille, oletettiin (tai toivottiin) että Clintonia äänestettäisiin vastalauseena Trumpille. Toiseksi asiantuntijat, media ja poliitikot olettivat, että äänestäjät haluavat presidentiksi mahdollisimman kokeneen poliitikon. Vaaliväittelyiden jälkeen Clinton julistettiin lähes varmaksi voittajaksi. Trumpin valmistautumattomuutta ja faktoista välittämättömyyttä on aiheellisesti kritisoitu, mutta ilmeisesti ihmisiä kuitenkin viehätti se tapa, jolla Trump kirjoitti vaalikampanjoinnin pelisääntöjä uusiksi. Tämä osoittaa, miten ihmiset hyväksyvät paitsi avoimen rasismin, seksismin, sovinismin ja misogynian, mutta myös laajemmin ihmisten kyllästymisen yleiseen tulevaisuudettomuuteen. Trumpin vaaliase oli lopulta olla mahdollisimman epäpresidentillinen ja erottautuminen perinteisistä poliitikoista.

Sananparsi ”totuuden jälkeisestä poliitikasta” (post truth politics) ei tavoita tätä ulottuvuutta. Päinvastoin post truth politics on jonkinlaista moraalista paniikkia siitä, että ihmiset ovat kyllästyneitä valtaeliitin asettamiin kysymyksenasetteluihin ja äänestävät muutoksen puolesta – oli se sitten kuinka epävarma tahansa. Poliittisten välitysmekanismien rikkoutuminen tällä tavoin johtuu siitä, että populistit ja äärioikeisto tarjoavat ainoaa vaihtoehtoa, kun sosiaalidemokraatit ja radikaali vasemmisto ovat asemoineet itsensä poliittisen establishmentin taakse. Vaaliennusteet menivätkin metsään myös siksi, että ihmiset eivät leimautumisen pelossa halunneet kertoa kantojaan julkisesti (suuntautuivat ne sitten poliittista korrektiutta tai tulevaisuudettomuutta vastaan). Vaaliennusteiden epäonnistuminen kertoo henkisestä polarisaatiosta, jossa media, asiantuntijat ja poliitikot eivät edes suostu valmistautumaan mahdollisuuteen, että status quo horjuisi. Mikäli tämä järkytys johtaa ainoastaan vastapopulismin nousuun, läntisten demokratioiden henkinen polarisaatio syvenee entisestään.

presidentinvaalit

This article has 1 comments

  1. salanimi12 Reply

    korjasin kuvan: http://imgur.com/a/kyG01

    muuten miksi kaikki puhuu ennusteiden epäonnistumisesta? Nate Silver antoi 35 % todennäköisyyden, ja jos sanon että todennäköisyys saada 1 tai 2 noppaa heittämällä on 35 % ja seuraavalla heitolla tulee ykkönen niin ennuste tuskin on epäonnistunut yhtään millään tavalla? Huffpostin 98 % kieltämättä epäonnistui aika pahasti, mutta varmastikaan sitä ei muutenkaan ottanut kukaan vakavasti.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *