Velkakatto lisää kongressin konservatiivista teatteria

Yhdysvaltain velkakatto tuli vastaan viime keskiviikkona. Tämä tarkoittaa, että maailman mahtavin valtio ei voi ottaa senttiäkään lisää velkaa ilman lainmuutosta. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä noin 30 miljardia dollaria ja se loppuu muutaman kuukauden päästä. Vertailun vuoksi Googlella on 70 miljardia ja Applella peräti 250 miljardia.

Trumpin budjettiesitys sisältää 54 miljardin satsaukset puolustukseen, mikä rahoitetaan leikkaamalla muuta hallintoa. Toisin sanoen vielä ei olla päätetty velan lisäämisestä tai vähentämisestä juuta eikä jaata, eikä Trumpin verouudistuksesta ja infrahankkeista tiedetä edelleenkään mitään (paitsi että liikenneministeriöltä leikataan 13 %). Obamacaren kumoaminen etenee torstaina edustajainhuoneen äänestykseen ja konservatiivit ovat vaatineet terveydenhuollon ehdollisuutta ja osavaltioille päätäntävaltaa tuen kohdentamisessa. Kongressin budjettitoimiston mukaan Trumpcaren myötä 14 miljoonaa ihmistä jää ilman vakuutusta ja vakuutusmaksut nousevat noin 20 %. Republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa riittää velkakaton kumoamiseen, mutta palkkioksi ne vaatinevat lisää konservatiivisia leikkauksia sosiaalitukiin ja terveydenhuoltoon, jotka muodostavat valtaosan budjetista.

Trumpin voitosta lähtien pörssit ovat tehneet historiallisia ennätyksiä olettaen, että veroalet ja infrahankkeet toteutuvat. Samaan aikaan talouden ennusteet, palkat ja myynti ovat laskeneet ja Yhdysvaltain keskuspankki on alkanut kiristää rahapolitiikkaa. Pörssien ja keskuspankin käytös on kummallista ottaen huomioon Trumpin hallinnon politiikkaan liittyvän epävarmuuden. Goldman Sachs (jonka entiset johtajat vastaavat Trumpin talous- ja kauppapolitiikasta) onkin arvioinut, että veroale siirtyy vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun. Valkoisen talon ja kongressin välisten suhteiden lisäksi Trumpin hallinnon politiikkaa määrittää suhde finanssimarkkinoihin – ennen kaikkea se, ovatko pörssit laskeneet sisään Obamacaren kumoamiseen, velkakattoon, veronalennuksiin ja infrainvestointeihin liittyvät riskit ja trumpilaisen teatterin?

Lisäys klo 21.20: S&P500 laski tänään yli 1 %, mikä rikkoi 110 päivän putken ilman prosentin laskua. Edustajainhuoneessa on edelleen 26 republikaania, jotka eivät kaksi päivää ennen Obamacaren kumoamisäänestystä ole esityksen takana. Koska veroale on ehdollinen Trumpcaren toteutumiselle, tietäisi esityksen kaatuminen veroalen siirtymistä ensi vuoteen ja markkinoiden huolestumista entisestään Trumpin suunnitelmista.

Dow Jones on noussut 3000 pistettä Trumpin valinnan jälkeen

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *